November 22, 2024

1 Iunie aduce noi relaxari. Fara masca in birouri, spectacole cu 1.000 de participanti

CNSU a aprobat o listă care vine cu o serie de facilități pentru persoanele vaccinate urmează să fie discutată în ședința de Guvern de astăzi.

Masuri de relaxare de la 1 iunie

Organizarea de nunti, botezuri sau mese festive in exterior cu maxim 70 de persoane si in interior cu maxim 50 de persoane.

Organizarea de spectacole in spatii deschise cu pana la 1.000 de persoane sau de competitii sportive in spatii deschise cu participarea spectatorilor in limita de 25% din capacitatea spatiului.

Salile de sport ar putea funcționa cu 70% din capacitatea spatiului, fara masca de protectie, daca se asigura o suprafata de 7 metri patrati pentru o persoana.

Ce relaxări intră în vigoare de la 1 iunie?

Incepând cu data de 1 iunie 2021, se propune:

  • ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măștii de protecție și doar dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Organizatorul poate decide organizarea și desfasurarea activitatii cu un număr cuprins între 1.000 și 5.000 de persoane, daca toti participantii fac dovada vaccinării impotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

  • creșterea numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 6 persoane la 8 persoane.
  • organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.
  • organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană.
  • ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, dacă  incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu obligativitatea purtării măștii de protecție.
  • organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, să fie permisă cu participarea unui număr de maximum 70 de persoane în interior și 200 în exterior, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea măsurilor de distanțare, asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană și obligativitatea purtării măștii de protecție.
  • se propune activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise, în domeniul sălilor de sport/fitness, să fie permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană.