Cât de periculos este coronavirusul şi ce categorii de bolnavi sunt cei mai afectaţi: statistici relevante
Coronavirusul face victime zilnic în 39 de ţări, momentan. Există peste 80.000 de cazuri de îmbolnăviri confirmate la nivel mondial şi 2.707 decese. Peste 80% din morţi aveau peste 60 de ani, iar 75% sufereau de probleme de sănătate precum boli cardiovasculare şi diabet.
Autorităţile din România dau asigurări că, la noi, nu există momentan niciun caz de infectare. Ministrul Sănătăţii Victor Costache a precizat că, la sosirea pe teritoriul României, toţi călătorii asimptomatici din zonele afectate, respectiv Hubei (China), cele 11 localităţi din Italia, dar şi peroanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess vor intra direct în carantină, pentru o perioadă de 14 zile .
Celelalte persoane care vin din regiunile Lombardia şi Veneto vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România.
Cercetările recente arată că, pe măsură ce vârsta unei persoane este mai înaintată, cu atât riscul de deces din cauza contractării coronavirusului este mai ridicat. Astfel, conform statisticilor internaţionale, grupa de vârstă 80 ani+ este cea mai vulnerabilă, rata de deces în rândul vârstnicilor fiind de 14,8%. Apoi, pe locul al doilea, 8% dintre cei cu vârste între 70-79 de ani care au contractat virusul au murit. Grupele de vârstă 50-59 de ani şi 60-69 de ani au şi ele un risc de deces, însă mult mai mic, procentul fiind sub 4%.
La polul opus, cel mai puţin expuşi sunt bebeluşii şi copii mici (0-9 ani), întrucât, momentan nu s-a înregistrat niciun deces în rândul acestora. Nici adolescenţii şi tinerii nu sunt foarte expuşi, întrucât procentul de deces în rândul celor cu vârste între 10 şi 39 de ani este sub 1%.
Persoanele cu afecţiuni, mai expuse
Persoanele care nu suferă de boli cronice au o rată de deces din cauza coronavirusului de 0,9%. În schimb, cele care au diferite afecţiuni grave sunt mai vulnerabile. Cei care au boli cardiovasculare şi au contractat virusul au un risc de 10,5% să moară din cauza aceasta.
Apoi, diabeticii au un risc de 7,3%, iar cei cu probleme respiratorii cronice, 6,3%. Hipertensivii şi pacienţii oncologici prezintă un risc de 5-6%. În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă păstrarea unei distanţe de cel puţin un metru faţă de o persoană care strănută sau tuşeşte şi evitarea expunerii persoanelor vârstnice, a gravidelor şi a celor cu sistem imunitar deficitar la spaţii aglomerate şi persoane bolnave de gripă, răcite sau suspectate de îmbolnăvirea cu coronavirus.
Măsuri extra la frontieră faţă de românii din Italia
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că au fost introduse în formularele înmânate la frontieră şi prevederi din Codul penal privind declaraţiile false, pentru a-i responsabiliza pe români. „Cei care se joacă cu sănătatea publică vor suporta rigorile legii“, a spus acesta ieri. Totodată, ministrul a făcut apel şi la românii din Italia să nu aglomereze intrările în România.
„Nu este cazul să aglomereze intrările în România, pentru că autorităţile italiene au luat măsuri corecte, rapide şi eficiente”, a adăugat oficialul. Şi Ludovic Orban a făcut un apel la românii aflaţi în Italia, cărora le-a transmis să nu mai vină în ţară momentan decât în situaţii urgente, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului în rândul celor din România. „Fac un apel la cetăţenii români din zonele afectate să evite pe cât posibil deplasările care nu sunt necesare. Dacă pot să nu se deplaseze spre România, e un act de responsabilitate”, a spus acesta.
Citeste mai mult: adev.ro/q69s30