November 25, 2024

Ce să mai ințelegem?/ Statistica arată mai puține decese ca în anii precedenți/Câți români au murit în total în luna aprilie

  • In România au murit, în luna aprilie 2020 (vârful de până acum al pandemiei de coronavirus în România), 21.777 persoane, dintre care 637 au fost raportate ca decese cauzate de COVID-19.
  • Față de luna aprilie 2019 au fost înregistrate cu 217 decese mai mult, însă cu 104 decese sub media ultimilor cinci ani. Fără decesele survenite în urma infectării cu COVID-19, cauză inexistentă în anii anteriori, atunci cifra din 2020 scade și mai mult.

  • În plină pandemie, în multe state ale lumii numărul deceselor crește semnificativ față de aceeași perioadă a anilor trecuți și apare acea “mortalitate în exces”, adică acele decese care nu sunt atribuite coronavirus dar care depășesc predicțiile bazate pe statisticile ultimilor ani..

Conform cifrelor furnizate pentru G4Media.ro de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, 21.777 de persoane au murit în luna aprilie în România. Rata deceselor survenite după infectarea cu COVID-19 este de 2,92%, ceea ce înseamnă că din totalul morților, 637 erau infectați cu coronavirus.

Per total, decesele înregistrate în aprilie sunt cu 217 mai multe față de aceeași lună din 2019, dar cu 104 mai puține față de media ultimilor cinci ani. Bilanțul din aprilie 2020 este și mai mic dacă scădem decesele atribuite infectării cu COVID-19, cauză a morții inexistentă în anii precedenți.

De asemenea, cifrele fluctuează în funcție de fiecare județ în parte. Spre exemplu, Constanța a înregistrat în luna aprilie 724 de decese: cu 51 mai mult față de anul 2019 și cu 44 mai mult față de media ultimilor cinci ani, în condițiile în care aici au fost raportate 12 decese atribuite infectării cu coronavirus.

De asemenea, un articol Recorder arată că numărul deceselor în Suceava este cu 30% mai mare față de media ultimilor 4 ani, iar creșteri s-au înregistrat și în Arad, Hunedoara și Mureș. Conform aceleeași publicații, au existat și județe unde s-a văzut o scădere a morților, cum ar fi Buzău sau Dolj.

Scăderea numărului de morți în România, comparativ cu media lunilor aprilie a ultimilor 5 ani, este analizată în contextul în care în multe state europene statisticile au crescut abrupt în plină criză coronavirus.

“Morții în exces

O analiză “The Economist” susține că statele tind să raporteze mai puține decese survenite în urma infectării cu COVID-19, iar acest lucru se poate observa în statistici. Jurnaliștii britanici arată că există, în multe cazuri, o “mortalitate în exces”, rezultat al unui calcul simplu: din datele colectate anul acesta, sunt scăzute persoanele decedate în urma infectării cu coronavirus și predicțiile care reies din decesele înregistrate în anii anteriori. Astfel, mortalitatea ar fi trebuit să scadă în mod normal, ținând cont că, odată cu izolarea din pandemie, accidentele rutiere sau cele de muncă au scăzut, fiind unii dintre factorii care contribuiau la rata mortalității peste tot în lume. Însă, în multe cazuri, nu s-a întâmplat așa.

Foto: Captură The Economist: Evoluția numărului de decese în aprilie 2020 față de mediile anterioare în diferite state

“The Economist” citează EuroMOMO, o rețea de epidemiologi care colectează date săptămânale despre decesele din 24 de țări europene și care sugerează că există, în perioada 16 martie – 19 aprilie, aproximativ 120.000 de morți în exces.

Spre exemplu, în Spania (perioada 11 martie – 14 aprilie) au fost raportate aproximativ 27 de mii de morți peste cifra așteptată, în funcție de statisticile anilor trecuți. Din acest surplus de 27 de mii de decese, doar 18.000 au fost atribuite infectării cu COVID-19.

În Lombardia, cel mai mare focar din Italia, în luna martie au existat aprox. 6000 de morți cauzate de coronavirus, însă au fost raportate, în total, 12.000 de decese peste cele așteptate în mod normal în acea perioadă a anului.

Același lucru se întâmplă și în Anglia, Franța sau Olanda.

În Rusia, notează The Moscow Times, mortalitatea din luna aprilie a crescut cu 20% față de aceeași perioadă din 2019. Asta în condițiile în care statisticile oficiale spun că rata mortalității provocate de COVID-19 la Moscova este de 0,9%, ceea ce ridică semne de întrebare asupra raportării deceselor survenite în urma infectării cu noul virus, mai notează jurnaliștii ruși.

Notă: Statistica din România a lunii aprilie 2020 include, față de statisticile anilor precedenți, și decesele intervenite în ultimele 2-3 zile ale lunii precedente, decesele referitoare la cetățeni străini pe teritoriul României și transcrierea deceselor cetățenilor români din afara granițelor, care posibil să fi murit anterior lunii aprilie. De asemenea, comparația cu anii precedenți nu include și o analiză a fluctuației sporului natural sau o statistică a migrației românilor în ultimii ani, aspecte care ar putea afecta numărul de decese înregistrat. 

Sursa: Comisarul.ro