October 24, 2024

Primul proiect depus de catre consilierii locali USR/PLUS a devenit “comunitar”. Cum s-a ajuns ca proiectul sa fie semnat de toti cei 19 consilieri

Prima sedinta de Consiliu Local Floresti din acest an va avea loc miercuri, 27 ianuarie, de la ora 11.00, tot in mediul online. Pe ordinea de zi sunt trecute un numar de 22 de proiecte de hotarari.

Slabiciune userista/plusista sau smecherie liberala/udemerista?

Pe data de 18 decembrie 2020, consilierul local Marius Todoran anunta pe facebook (n.red. https://www.facebook.com/Todoran.USR) ca impreuna cu alti trei colegi ( Dan Dehenes, Lucian Contras, Sergiu Leuce) a depus la secretariatul Primariei Floresti “primul nostru proiect de HCL, dintr-un șir cât mai lung, sperăm noi, de proiecte de hotărâri, pe care le vom iniția. Numele proiectului este „Bugetare participativa pentru Florești”.

Foto: facebook.com/Todoran.USR

Iata ce scria consilierul Marius Todoran pe facebook:
“Au trecut deja 2 luni de la învestirea noului consiliu local Florești, iar noi, Consilierii Alianței USRPLUS Florești, credem că e timpul să vă prezentăm primele rezultate ale muncii noastre în consiliul local.
Azi am depus la secretariatul Primăriei Florești primul nostru proiect de HCL. Este primul dintr-un șir cât mai lung, sperăm noi, de proiecte de hotărâri, pe care le vom iniția.
Așa cum am prezentat în campania electorală avem un plan de măsuri pe care dorim să le implementăm pentru floreșteni, iar acest lucru vă putem promite că va deveni realitate.
Proiectul depus azi, se dorește a fi un proiect pilot pentru anul bugetar 2021, proiect pe care ne dorim sa îl replicăm și creștem ca și amploare în anii următori.
Numele proiectului este „Bugetare participativa pentru Florești”.
Inițiatorii acestui proiect sunt consilierii locali Todoran Marius, Dan Dehenes, Lucian Contras și Sergiu Leuce.
Ideea acestui proiect este aceea de a vă implica pe voi, floreștenii în procesul de prioritizare a utilizarii banului public, ne dorim să fim alături atunci când ne gândim la modul în care nevoile comunității sunt analizate.
Ne dorim, cu toții, o viață mai bună și o creștere a calității locuirii în Florești, iar asta considerăm că trebuie sa fie rezultantă implicării cât mai multor floreșteni.
Ne dorim ca pentru anul 2021 să vă implicați și să ne arătați care sunt problemele voastre de proximitate, care vor putea fi rezolvate prin implementarea de mici proiecte pe care Primăria să le implementeze pentru voi și vecinii voștrii în zona unde locuiți.
Sperăm că ne veți sprijini în acest demers și veți fi parte activa, alături de noi, în a identifica soluții la problemele de zi cu zi ale noastre, ale tuturor floreștenilor.

Doar ca forma finala a proiectului care urmeaza a fi dezbatut in sedintele pe comisii, astazi, marti 26 ianuarie, de la ora 16.00, si votat in sedinta de miercuri, 27 ianuarie, nu coincide cu cel depus si inregistrat la secretariatul Primariei Floresti de catre USR/PLUS.

Mai mult, INITIATORII proiectului sunt TOTI cei 19 consilieri locali si nu doar Todoran Marius, Dan Dehenes, Lucian Contras și Sergiu Leuce.

Se impun cateva intrebari:

  • Au avut liberalii sau udemeristii din C.L. Floresti un proiect asemanator si l-au inregistrat imediat dupa 18 decembrie?
  • Au avut liberalii sau udemeristii din C.L. Floresti un proiect asemanator si l-au inregistrat in luna noiembrie, dar au uitat sa-l treaca pe ordinea de zi a sedintei C.L. Floresti din luna decembrie?
  • Este posibil ca proiectul “puterii” (PNL/UDMR) din C.L. Floresti sa fi fost redactat, postadat si inregistrat la cateva zile dupa ce useristii/plusistii din C.L. Floresti si-au inregistrat primul proiect?
  • Au fost convinsi consilierii USR/PLUS sa renunte la propriul proiect si sa-l accepte pe cel al majoritatii (PNL/UDMR), pentru ca “altfel nu se poate” sau ca ar fi mai bine fundamentat?

N.red.:

  1. Potrivit notei de fundamentare a proiectului “Bugetare Paricipativa” pot fi bugetate doar 2 proiecte, iar  plafonul este de 1 milion de lei.
  2. In proiectul consilierilor USR/PLUS suma bugetata era de 1,8 milioane de lei, iar pentru fiecare proiect erau alocati maxim 150.000 lei.
  3. Consilierii locali USR/PLUS au promis ca dupa sedinta de miercuri a C.L. Floresti vor remite un comunicat pe acest subiect. Il asteptam!

Iata Ordinea de zi a sedintei C.L. Floresti, 27 ianuarie 2021

1. Aprobarea procesului verbal al sedintei ordinare din 22.12.2020.
2. Proiect de hotarare privind aprobarea continuarii participarii Comunei Floresti, din Judetul Cluj, in cadrul Asociatiei “GAL Somes-Nadas”.
3. Proiect de hotarare privind predarea catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei prin Compania Nationala de Investitii SA a amplasamentului si asigurarea conditiilor in vederea executarii obiectivului de investitii Proiect tip- Constructie “Sala de sport cu tribuna 180 locuri”din Str Carpati nr. 10, Sat Floresti, Comuna Florsti, Jud Cluj.
4. Proiect de hotarare privind aprobarea pentru 2021 a costului mediu lunar de intretinere si contributiei parintilor/reprezentantilor legali ai copiilor care frecventeaza Cresa Cetatea Fetei Floresti.
5. Proiect de hotarare privind modificarea, completarea art. 5 din HCL nr 67/30.05.2014.-(Privind constituirea comisiei de licitatie pentru ionchirierea pasunilor)
6. Proiect de hotarare privind acordarea unei diplome si a unui premiu in valoare neta de 2.000 lei, de la bugetul local, persoanelor care implinesc varsta de 100 de ani si au domiciliul in comuna Floresti.
7. Proiect de hotarare privind constituirea Comisiei de evaluare si selectie a asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica, care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala in comuna Floresti si aprobarea Regulamentului de organizare si functionare.
8. Proiect de hotarare privind aprobarea contractului de comodat intre Eparhia Reformata din Ardeal, Parohia Reformata Floresti si Comuna Floresti.
9. Proiect de hotarare privind infiintare drum vicinal Luna de Sus, zona Mogyoroskutt(Gradina Domneasca), inscriere in cartea funciara si trecerea in domeniul public al comunei Floresti.
10. Proiect de hotarare privind infiintare cale de acces pietonal din str. Stejarului pana la situl archeologic Cetatea Fetei, inscriere in cartea funciara si introducere in domeniul public al Comunei Floresti.
11. Proiect de hotarare privind acordarea de denumiri stradale a unor drumuri de exploatare Agricola din comuna Floresti.
12. Proiect de hotarare privind aprobarea procedurii si a conditiilor de trecere a terenurilor proprietate private a comunei Floresti, cu destinatia de drum, in proprietatea publica a comunei Floresti.
13. Proiect de hotarare privind delegarea Serviciului de Gestionare a cainilor fara stapan, numai catre persoane juridice, asociatii sau fundatii care desfasoara activitati in domeniul protectiei animalelor.
14. Proiect de hotarare privind acordul de suplimentare a Anexei nr. 1 la Caietul de sarcini pentru atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciului public avand ca obiect “Salubrizarea pe raza Comunei Floresti, servicii de curatenie si maturare a strazilor si de deszapezire”.
15. Proiect de hotarare privind aprobarea implementarii proiectului “Bugetare participative in Comuna Floresti, jud. Cluj”si a Regulamentului privind procedura de derulare a proiectului.
16. 17.18.19. Proiecte de hotarare privind inscrierea in CF a dreptului de proprietate al comunei Floresti asupra unor imobile teren cedate.
20. Proiect de hotarare privind aprobarea contractarii de servicii de asistenta, consultanta si reprezentare juridica, in vederea reprezentarii Comunei Floresti in relatia contractuala cu SC Napoca SA.
21. 22. Proiecte de hotarare privind inscrierea in CF a dreptului de proprietate al comunei Floresti asupra unor imobile teren cedate.

sursa: Primaria Floresti/ floresticluj.ro/storage/2720/convocator.pdf