October 22, 2024

A 7-a zi de Razboi in Ucraina/ Hoardele rusesti bombardeaza imobile, spitale si maternitati/ Sute de morti in randul populatiei civile

Parașutiști ruși au aterizat în Harkov și au atacat unul dintre spitalele militare ale orașului, potrivit Agenției Independente de Informații din Ucraina și oficialilor militari ucraineni. Martorii spun că bombardamentele au fost intensificate în oraș marți. Cel puțin 17 persoane au fost ucise marți la Harkov și zeci au fost rănite, potrivit autorităților.

2 MARTIE, 10.00. Un atac de amploare a fost lansat de Rusia în Jîtomîr, un oraș din vestul Ucrainei. Mai multe imagini care au fost făcute publice arată că au fost lovite maternitatea și case.

2 MARTIE, 09.50 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, susține că cinci copii cu vârste de 7 până la 11 ani au fost arestați în Moscova, ca urmare a afișării mesajului „Nu războiului”.

„Putin duce un război cu copiii. În Ucraina, unde rachetele au lovit grădinițe și orfelinate, și în Rusia. David și Sofia, în vârstă de 7 ani, Matvei, 9 ani, Goșa și Liza, în vârstă de 11 ani, au petrecut noaptea asta în spatele gratiilor în Moscova pentru afișele cu „Nu războiului”. Atât de speriat este omul”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

2 MARTIE, 09.00 Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în urma bombardamentelor asupra Harkovului, a spus guvernatorul regiunii, citat de The Guardian.

În timpul nopții, pozițiile de apărare ucrainene au s-au aflat „în mod constant sub tirul inamic – al aviației, al artileriei și al armelor de foc”, a scris Oleg Sinegubov pe Facebook.

El a precizat că că sectoarele de nord-est și nord ale orașului au fost atacate și a confirmat că a avut loc un atac asupra unui spital militar.

2 MARTIE, 08.53 Gigantul energetic ExxonMobil și grupul aviatic Boeing s-au alăturat listei tot mai mari de companii care sancționează invazia Rusiei în Ucraina.

ExxonMobil a anunțat că va ieși dintr-un proiect comun în valoare miliarde de dolari, pe care îl avea cu compania de stat rusă Rosneft, relatează BBC.

Și alte mari companii petroliere, ca BP, Shell și Equinor, au luat măsuri similare.

De asemenea, cel mai mare producător de avioane din lume, Boeing, a anunțat că-și suspendă operațiunile în Rusia.

2 MARTIE, 08.47 ONU transmite că cel puțin 136 de civili au fost uciși de la începutul invaziei ruse a Ucrainei joia trecută. Printre ei ar fi și 13 copii.

Liz Throssell, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a declarat că numărul real de morți va fi probabil mult mai mare. Throssell a spus că majoritatea au fost victime ale bombardamentelor de artilerie grea, a loviturilor aeriene și ale exploziilor.

ONU a mai spus că până acum aproximativ 400 de persoane au fost rănite în lupte. Cifrele publicate de guvernul Ucrainei sugerează că 352 de civili sunt morți și 1.684 sunt răniți.

2 MARTIE, 08.35 Pe 1 martie, pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 10.449 cetăţeni ucraineni (crestere de 8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 11.524 cetăţeni ucraineni (crestere de 1,6%), a trasnmis miercuri Poliția de Frontieră.

Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 78.584 de persoane, dintre care 17.783 cetăţeni ucraineni (creştere de 12%).

De la declanşarea acestei crize, până la data de 01.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 113.100 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 68.100 cetăţeni ucraineni.

2 MARTIE, 07.40 Au apărut imagini de la atacul asupra Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Acolo, parașutiști ruși au aterizat și au atacat un spital local, au transmis armata ucraineană. Imaginile arată dezastrul rămas într-un cartier de locuințe, după ce a fost bombardat toată noaptea.

 2 MARTIE, 07.00 Parașutiști ruși au aterizat în Harkov în cursul nopţii de marţi spre miercuri, a transmis armata ucraineană, care a adăugat că în oraşul din estul Ucrainei luptele sunt în curs de desfăşurare.

“Trupele aeriene ruse au aterizat la Harkov (…) şi au atacat un spital local”, a declarat armata ucraineană într-un comunicat pe reţeaua Telegram, scrie Agerpres. “Luptele sunt în curs între invadatori şi ucraineni”, potrivit comunicatului. Acest anunţ a fost făcut în ziua a şaptea a ofensivei ruse din Ucraina, lansată la 24 februarie şi care s-a intensificat marţi.

Harkov, un oraş cu 1,4 milioane de locuitori în apropiere de frontiera cu Rusia, a fost vizat marţi de mai multe bombardamente care au făcut cel puţin zece morţi şi peste 20 de răniţi, potrivit autorităţilor locale.

La Herson, ale cărui intrări erau deja controlate de forţele ruse, acestea din urmă au preluat în cursul nopţii controlul asupra gării şi portului, potrivit primarului oraşului, Igor Kolihaiev, citat de media locale.