October 23, 2024

A opta zi de razboi/ Herson a fost ocupat/ O angajata OSCE a murit la Harkov/ Hoardele rusesti bombardeaza la nimereala

Noi explozii au avut loc peste noapte în Kiev și în Herson, în timp ce sirenele anti-aeriene au răsunat în multe alte orașe. Autoritățile ucrainene au confirmat că Herson și zona din jur sunt sub controlul armatei ruse. Șeful administrației regionale le-a cerut locuitorilor să rămână în casă, pentru că rușii sunt peste tot în oraș și sunt periculoși. Iar primarul spune că întâmpină dificultăți uriașe în a aduna morții și a-i înmormânta, precum și cu livrarea alimentelor și a medicamentelor. Orașul-port Mariupol de la Marea Azov, foarte important din punct de vedere strategic, este înconjurat de trupe rusești.  

3 MARTIE  08.30 Ministerul ucrainean al Apărării susține că ofensiva forțelor ruse rămâne „fără succes” în toate direcțiile și că orașul Mariupol este în continuare sub controlul ucrainenilor, scrie BBC.

Potrivit ultimului raport al ministerului ucrainean, publicat joi dimineață la ora 06:00, forțele ruse au continuat atacurile în zone apropiate de capitala Kiev – Vișgorod, Fastiv și Obukhiv -, unde au fost observate tabere rusești instalate.

Mai mult, au fost observate mișcări de parașutiști și ambarcațiuni cu rachete în Marea Neagră, îndreptându-se în direcția orașului Odesa.

Mesajul mai face apel la internauți să nu mai transmită „informații în timp real despre bombardamente”, pentru ca postările lor să nu ajute trupele ruse.

BBC nu a putut verifica afirmațiile ministerului ucrainean din surse independente.

“A sosit momentul să sporim presiunea asupra duşmanului, care a pierdut iniţiativa. A sosit momentul să trecem la rezistenţa totală”, a transmis Reznikov într-un comunicat postat pe Facebook.

În plus, Ministerul ucrainean al Apărării mai precizează că, în ziua precedentă, pe 2 martie, a distrus încă trei avioane și două elicoptere rusești.

3 MARTIE  08.00 Un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

“În doar şapte zile, am asistat la exodul a un milion de refugiaţi din Ucraina către ţările vecine”, a scris Filippo Grandi pe Twitter. “Pentru alte milioane, în interiorul Ucrainei, este timpul ca armele să fie reduse la tăcere, astfel încât asistenţa umanitară să poată ajunge şi să salveze vieţi”, a pledat el.

3 MARTIE  06:30. Explozii puternice au fost auzite în capitala Kiev și în alte orașe ucrainene în noaptea de miercuri spre joi dimineață.

Cel puțin patru explozii puternice s-au produs în jurul orei locale 03:00 și au luminat cerul nopții de la Kiev, fiind surprinse de martori în video.

Nu este clar care au fost țintele atacului sau câte persoane ar fi putut fi rănite.

Exploziile au avut loc la câteva ore după ce o explozie masivă în apropierea gării centrale din Kiev a zguduit orașul. S-a întâmplat foarte aproape de locul în care sute de evacuați se adăpostesc de bombardamentele rusești.

Un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei a spus că daunele aduse infrastructurii au fost cauzate de căderea epavei unei rachete după ce aceasta a fost interceptată de sistemele de apărare aeriană.

O conductă majoră de încălzire a fost avariată, a adăugat oficialul. Nu au fost victime, a spus primarul Kievului.

3 MARTIE  00:27 O angajată a Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, Marina Fenina, a murit în timpul bombardamentelor de la Harkov, a anunțat Secretariatul OSCE din Viena, citat de grupul media ucreainean, Nexta.

3 MARTIE 00:20 SUA au livrat Ucrainei în ultimele zile sute de rachete antiaeriene Stinger. Doar luni au fost livrate 200 de bucăți, potrivit unui oficial american, informează CNN.

La începutul acestui an, SUA a aprobat ca Lituania, Letonia și Estonia să trimită arme de fabricație americană în Ucraina, inclusiv rachete Stinger. Până acum, SUA nu furnizase astfel de arme direct Ucrainei.

Livrarea directă a rachetelor Stinger către Ucraina a venit urma insistenței unor membri ai Congresului. Ucrainenii ceruseră în mod repetat mai multe arme din SUA, inclusiv arme antiaeriene și antitanc.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat miercuri reporterilor că Ucraina va primi „echipament militar defensiv, vital” de care are nevoie.