October 23, 2024

Japonia/ Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat la un eveniment electoral

Fostul premier japonez, Shinzo Abe, a fost împușcat din spate, la un eveniment electoral din orașul Nara. Conform televiziunii publice japoneze NHK, Abe prăbușit sângerând, iar un suspect a fost arestat.

Fostul premier a fost transportat la spital în stop cardiorespirator, o expresie folosită frecvent în presa japoneză atunci când o persoană nu mai este în viață, dar decesul nu a fost confirmat oficial, conform BBC și The Guardian.

Shinzo Abe este cel mai longeviv premier al Japoniei și s-a retras din funcție în 2020, invocând motive de sănătate. În Japonia, incidentele cauzate de armele de foc sunt foarte rare, iar violențele politice aproape nemaiîntâlnite, conform BBC.

Abe, care a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a ocupat funcția în 2006 timp de un an și apoi din nou din 2012 până în 2020, înainte de a demisiona invocând motive de sănătate. Cât timp a fost în funcție, el a promovat politici belicoase în domeniul apărării și al politicii externe și a căutat mult timp să modifice constituția pacifistă a Japoniei de după război, scrie BBC. De asemenea, a promovat o politică economică care a devenit cunoscută sub numele de „Abenomics”, bazată pe relaxare monetară, stimulente fiscale și reforme structurale. El a fost succedat de aliatul său apropiat din partid Yoshihide Suga, care a fost înlocuit ulterior de Fumio Kishida.

sursa: g4media.ro