November 24, 2024

Prefectul Gheorghe Vuscan refuza instituirea starii de alerta in Floresti

În ceea ce privește deblocarea situației privind colectarea deșeurilor de pe raza comunei Florești, pentru deblocarea situației, în cursul zilei de astăzi, joi, 25 august, primarul comunei Florești, Horia Șulea, a realizat un nou demers. Concret, el a dat curs invitației prefectului Gheorghe Vușcan, care a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, deși acest lucru nu era necesar pentru declararea Stării de Alertă la nivelul comunei Florești, lucru cerut de primarul Șulea. În mod normal, prefectul ar fi trebuit să aprobe cererea administrației locale floreștene fără convocarea CJSU.

gunoaie florestiCererea ar fi permis administrației locale floreștene demararea unor acțiuni special care să permită deblocarea situației. Din păcate însă, solicitarea a fost respinsă. Administrația locală floreșteană a fost îndrumată să folosească rampa privată de la Pata Rât. Or, acest lucru, ar însemna acceptarea unui monopol și o serie de cheltuieli imense pe care ar urma să le suporte floreștenii în favoarea operatorului privat al rampei.

Țin să precizez că în acest moment la nivelul județului există o rampă temporară care deservește strict municipiul și o rampă privată, care practică un monopol. Agentul economic ce operează ridicarea deșeurilor la nivelul comunei Florești se află într-o situație financiară decentă, având de încasat de la asociațiile de proprietari dublul sumei datorate de firmă. Costurile depozitării la rampa privată ar presupune ridicarea tarifului cu peste 55% lucru suportat de floreșteni.

Transportul deșeurilor la o rampă din afara județului presupune o stație de transfer. Am demarat autorizarea unei stații la nivelul comunei Florești, dar acest lucru, din cauza birocrației, durează. Din păcate nu înțeleg de ce situația de la Florești este judecată cu altă măsură decât altele similare. Concret e vorba de situația de la Dej, unde s-a aprobat Starea de Urgență și s-a permis crearea unei stații temporare de transfer.

Este oricum inadmisibil ca la nivel județean să nu existe o stație autorizată definitivă de transfer sau de depozitare, deși există de mai bine de cinci ani un proiect în acest sens. Specific că stațiile de transfer din județ, din cadrul proiectului SMID, sunt funcționale, dar nu au autorizație, fiind parte integrantă din SMID, autorizația dându-se pe întreg proiectul”, a spus primarul comunei Florești, Horia Șulea.