Spitalul Regional de Urgenta Cluj se face in Floresti. Ministerul Sanatatii a preluat de la CJ Cluj terenul in suprafata de 14 hectare
“Guvernul a demarat demersurile pentru amplasarea viitorului spital regional de urgență Cluj pe un teren de 144.000 mp, în Florești, judeţul Cluj, pentru care a primit recomandarea experților tehnici din Comisia de elaborare a temei de proiectare privind Spitalele Regionale de Urgență constituită prin ordin de ministru.
Conform unui memorandum adoptat în ședința de miercuri, 26 octombrie 2016, Secretariatul General al Guvernului va transmite o cerere către CJ Cluj pentru trecerea imobilului din domeniul public al județului Cluj în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Sănătății pentru realizarea investiţiei“, se arată într-un comunicat al MS.
Proiectul de construire a unui spital regional de urgenţă a fost lansat în mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj al liberalului Marius Nicoară, începând din 2004, fiind vorba de o unitate care să deservească judeţele din Regiunea Nord-Vest.
Intial, CJ Cluj a identificat atunci un teren pentru acest spital în zona Câmpeneşti, aparţinând comunei Apahida, situată în estul municipiului Cluj-Napoca, dar proiectul nu a fost prins la finanţare din partea Guvernului, valoarea fiind estimată la 150 de milioane de euro.
După 2008, când s-a schimbat conducerea CJ Cluj, noul preşedinte al instituţiei Alin Tişe (PDL) a schimbat şi amplasamentul spitalului, în comuna Floreşti, situată în vestul municipiului Cluj-Napoca, dar lipsa finanţării guvernamentale a împiedicat şi de această dată începerea construirii Spitalului Regional de Urgenţă.
Potrivit proiectului, viitorul Spital Regional de Urgenţă Cluj urma să aibă 800 de paturi, 37 de secţii medicale şi să dispună de un heliport.
MS are în vedere construirea a trei spitale regionale de urgență – la Cluj, Iași și Craiova, investiție pentru care Guvernul României a negociat cu Comisia Europeană alocarea a 150 milioane de euro reprezentând contribuția națională.
Conform memorandumului în martie 2015 a fost stabilită majorarea procentului aferent ratei de cofinanțare națională pentru axele prioritare Dezvoltarea infrastructurii sociale și Asistență Tehnică ale Programului Operațional Regional 2014-2020.
Sursa: ziuadecj.realitatea.net