November 25, 2024

142 de misiuni, desfășurate de echipajele ISU Cluj la sfârșitul săptămânii

Echipajele de intervenție ale ISU Cluj au desfășurat un număr de 142 de misiuni pe perioada sfărșitului de săptămână ce a trecut.

Astfel, echipajele de terapie intensivă și prim ajutor ale SMURD Cluj au fost solicitate pentru un număr de 65 de misiuni de acordare a primului ajutor calificat și asistenței medicale de urgență, dintre afecțiunile pentru care au fost solicitate echipajele SMURD Cluj, amintim: două stopuri cardio-respiratorii, nouă afecțiuni cardiace, traumatisme sau afecțiuni medicale diverse și un transport interclinic.

Au fost desfășurate la acest sfășit de săptămână patru intervenții pentru descarcerare urmare a accidentelor rutiere.

De asemenea, pompierii au intervenit și în 50 de situații pentru singerea incendiilor, asistența persoanelor (deblocări din locuință), salvări de animale sau persoane și scoaterea apei din subsoluri inundate.

Tot în acest interval, au fost desfășurate 23 misiuni pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingerea a incediilor și prim-ajutor laa evenimente publice, dintre care amintim un meci din liga I profesionistă de fotbal și competiția de raliu, care au necesitat mobilizarea unui număr mai ridicat de forțe, în diferite etape. Doar pentru competiția de raliu, pe parcursul zilei de sămbătă, au fost mobilizate 14 autospeciale și echiapaje de asistență medicală de urgență SMURD, încadrate cu doi ofițeri, 36 de subofițeri, opt medici și 13 paramedici voluntari, în opt locații diferite și intervale de timp diferite.

În cursul zilei de duminică, 7 mai a.c., am fost solicitați pentru căutarea unui băiat în vărstă de nouă ani, care s-a înecat în apele râului Șomeșul Mic, în apropierea podului pietonal de pe strada Fabricii de Zahăr din municipiul Cluj-Napoca. Căutările au fost începute de urgență de către pompierii militari, folosindu-se barca de salvare și alte echipamente. pe albia râului. Aceste acțiuni au fost continuate până la lăsarea întunericului, moment în care vizibilitatea redusă și nivelul ridicat al râului au pus în pericol siguranța salvatorilor.

Căutările au fost reluate luni dimineața, împreună cu echipa de scafandri a ISU Mureș, care, după primele scufundări, au reușit să recupereze corpul băiatului.

Dorim să readucem în atenție câteva măsuri pentru prevenirea riscului de înec, risc care înregistrează o pondere mai ridicată în zilele însorite de vară. Odată cu temperaturile mai calde este mai tentantă apropierea persoanelor, dar și a copiilor, de cursurile sau acumulările de apă.

Este recomandat să fie frecventate doar locurile special amenajate pentru înot sau scăldat, să se respecte  întotdeauna recomandările administratorului de agrement și să se folosească echipamentul de protecție corespunzător.

Se va evita scăldatul în răuri, lacuri, canale de irigații sau alte cursuri de apă, unde malul abrupt, curenții de apă albiile nămoloase sau aglomerate de vegetație, pietre, trunchiuri de copaci, crengi sau deșeuri aruncate pot să reprezinte un pericol pentru cei care frecventează aceste locuri.

Părinții nu vor lăsa copiii nesupravegheați lângă și în apă.