November 28, 2024

Premiera Nationala in Floresti// A fost inaugurat primul sistem automatizat de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje, cu stocare subterana. Vezi galerie foto!

Primaria Comunei Floresti, alături de partenerii Green Group, grupul Carrefour Romania, Gradinariu si Institutul Verde, au inaugurat in aceasta dimineata, pe strada Somesului primul sistem automatizat de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje, cu  stocare subterana si recompensa pe loc pentru cetateni.

Astfel, comuna Floresti devine PRIMA localitate din Romania ce implementeaza cea mai moderna infrastructura de colectare a deseurilor reciclabile, cu trei pubele subterane, aspect subliniat de catre primarul Horia Sulea si Constantin Damov, co-fondator Green Group.

În urmă cu 2 ani de zile, am semnat un parteneriat public-privat în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor. Dacă în urmă cu 4 ani plăteam la fondul de mediu undeva la 97 de mii de lei pe an, pentru că nu reușeam să facem colectare selectivă conform normativelor, anul trecut am plătit 17.000 de lei, iar în acest an nu vom plăti nimic.

Având în vedere situația în care se află azi România, în care trebuie să plătim zilnic 150.000 de euro pentru necolectarea selectivă a deșeurilor menajere, eu zic că suntem cu un pas înainte. 

Sunt mulți floreșteni care și-au dorit puncte de colectare selectivă. Ceea ce se întâmplă azi este un plus în ceea ce privește modul de gândire al floreștenilor, modul civilizat de a fi. 

Această stație este automată, cea de la Polus este semiautomată, iar cea de pe Bulevardul Cetatea Fetei este un punct de colectare a deșeurilor reciclabile, toate trei cu posibilitatea de a fi recompensați. Acest punct, inaugurat azi, este automat”, a declarat primarul comunei Floresti, Horia Șulea.

Constantin Damov, co-fondator Green Group, a tinut sa ne explice cum functioneaza acest sistem.

Stația știe să aleagă pe tipuri de materiale: pet, sticlă și doze de aluminiu. Este un orificiu care îți refuză materialul, dacă pui altceva. Dacă, spre exemplu, vrei să pui acolo un pantof, el nu va putea să intre și va fi imediat recunoscut ca material neconform. Dacă este recunoscut, materialul este orientat spre trei containere subterane, iar puritatea materialului va fi de 100%. Materialul este astfel curat și are valoare industrială. 

Dacă un recipient are o greutate mai mare, aparatul are un senzor de recunoaștere și pe ecranul care comunică cu cetățeanul îi spune să îl golească. Dacă este călcat cu piciorul, îi spune că este recipient non-conform. Vor fi recipienți care vor fi acceptați, iar alții nu”.

Costul acestei statii se ridica la 30.000 de euro.

La inaugurare au fost prezenti si reprezentanti ai primariilor Cluj-Napoca si Gilau.

Carol Okos (foto), viceprimar Gilau, si-a luat notite pe parcursul alocutiunilor sustinute de catre primarul Florestiului si reprezentantii parteneriatului public privat.