Comunicat de presa C.J. Cluj – Actualizarea PUZ-ului pentru Spitalul Regional de Urgentă intră în linie dreaptă
Vicepresedintele Consiliul Judetean Cluj, domnul Marius Mînzat, împreună cu Arhitectul Sef al judetului Cluj, domnul Claudiu Salantă, au participat marti, 15 mai 2018, la sedinta Comisiilor Tehnice de Amenajarea Teritoriului si Urbanism a forului administrativ judetean si, respectiv, a Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca.
Desfăsurată în premieră în formulă reunită, în cadrul întâlnirii inter-institutionale au fost discutate mai multe proiecte urbanistice de maximă importantă ale judetului Cluj, o atentie aparte fiind acordată reactualizării Planului Urbanistic Zonal (P.U.Z.) aferent construirii Spitalului Regional de Urgentă Cluj (S.R.U.C.)., în conformitate cu noul proiect agreat si asumat de Ministerul Sănătătii.
„În acest moment, reactualizarea PUZ-ului Spitalului Regional de Urgentă, care vizează atât municipiul Cluj-Napoca cât si comuna Floresti, înaintează în ritm alert, documentatia urbanistică fiind în proces de avizare tehnică în comisiile de specialitate. Ne dorim ca totul să decurgă conform planului astfel încât, până la finele anului, Ministerul Sănătătii să depună la Comisia Europeană aplicatia pentru obtinerea finantării nerambursabile în cuantum de 50.000.000 de euro”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Marius Mînzat.
În concret, prin adoptarea noului P.U.Z. se propune realizarea unei infrastructuri de transport optime care să deservească Spitalul Regional, prin înfiintarea unui drum de acces median între DN 1 si strada Răzoare si, respectiv, modificarea profilelor acestor două artere. O propunere discutată în acest context a fost cea referitoare la introducerea, pe toate căile care fac legătura cu S.R.U.C., a unor benzi suplimentare de acces destinate atât transportului public de persoane cât si biciclistilor.
Un alt aspect intens discutat de către arhitectii si specialistii prezenti la această sedintă a comisiilor reunite de urbanism a fost cel legat de reamenajarea intersectiei din zona Metro, fiind abordate în principal două variante de lucru. Prima dintre ele s-a referit la realizarea unei giratii suspendate peste DN1, în timp ce varianta a doua a propus construirea unui pod peste drumul national, cu o giratie sub acesta, capabilă să asigure distributia coerentă a fluxului de trafic din zona respectivă.
Noul P.U.Z. aferent Spitalului Regional de Urgentă va prevedea conectarea S.R.U.C. la municipiul Cluj-Napoca prin intermediul DN1 în zona „Nodului N”, respectiv pe traseul de sud: strada Răzoare – strada Sf. Ioan, până la intersectia cu strada Bucium. În acelasi timp însă, pentru a se putea realiza un flux continuu, care să nu genereze ambuteiaje, este absolut necesară edificarea Centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca, astfel încâtsi cetătenii care provin din judetele limitrofe Clujului să beneficieze de un acces cât mai facil la acest obiectiv medical de importantă majoră.