USR si Reforma in Educatie: C.A. cu majoritate asigurata de parinti, profesorii sa fie evaluati de catre parinti si elevi, iar salariul in functie de rezultatele evaluarii!
Uniunea Salvati Romania (USR) a lansat un “policy brief” (document de pozitie) pe tema reformei in Educatie, pe care o va propune daca va ajunge la guvernare. Una dintre modificarile importante vizeaza cadrele didactice si propune ca acestea sa fie evaluate de catre parinti si de catre elevi.
In cazul in care rezultatul evaluarii este unul negativ, cadrelor didactice le va fi taiat un procent din salariu, prevede documentul.
Planul de reformare a Educatei propus de catre parlamentarii USR a fost preluat de platformele online portalinvatamant.ro si educatieprivata.ro si au suscitat numeroase comentarii, majoritatea critice la ideile exprimate de catre initiatorii proiectului.
“Introducerea unui sistem de evaluare a cadrelor didactice de catre parinti si elevi si conditionarea unui procent al salariului in functie de rezultatele evaluarii. Sistemul de evaluare va masura nivelul de performanta in cresterea progresului elevului si include masurarea unor indicatori precum atitudinea profesorului in relatia cu elevul, tinuta morala a profesorului, limbajul folosit de catre profesor, tipuri de evaluare, metodele de lucru ale profesorului.
Mecanismul de evaluare trebuie sa fie unul echilibrat si ponderat cu evaluarea profesionala a carierei pedagogice a cadrelor didactice”, este mentionat in document.
Mai mult, parintii vor avea un rol decisiv in luarea deciziilor din scoli, intrucat vor fi majoritari in consiliul de administratie al acestora; directorii vor fi alesi de catre respectivul C.A. Una dintre principalele atributii ale Consiliului de Administratie va fi de supraveghere a concursurilor pentru angajarea personalului didactic.
Altfel spus, parintii si elevii, majoritari in C.A., vor angaja profesori, invatatori, etc!!!
“Propunem schimbarea componentei consiliilor de administratie astfel incat scolile sa fie conduse mai aproape de copii si pentru interesele lor. Astfel, consiliile de administratie vor fi compuse majoritar din parinti sau reprezentanti ai acestora, din reprezentanti ai profesorilor, ai administratiei locale si ai elevilor. Consiliile de administratie ale scolilor vor avea printre atributii, numirea directorilor de scoli, supravegherea organizarii concursurilor pentru angajarea personalului didactic si evaluarea continua a cadrelor didactice angajate”, mai precizeaza documentul elaborat de USR.
Printre numeroasele propuneri care vizeaza cadrele didactice se mai remarca si cea prin care profesorii//invatatorii ar urma sa primeasca asistenti pentru a putea permite predarea individualizata la nivelul fiecarui elev.
Documentul mai cuprinde cateva propuneri care vizeaza in mod direct cadrele didactice:
• Eliminarea manualului unic si liberalizarea pietei manualelor
Profesorii ar trebui sa poata sa-si adapteze programa specificului elevilor si sa decida singuri daca si in ce masura au nevoie la clasa de suportul unui manual sau auxiliar, sunt de parere cei de la USR.
• Introducerea asistentilor de profesori in invatamantul primar si gimnazial
“Dorim sa existe asistenti de profesori si invatatori pentru a putea permite predarea individualizata la nivelul fiecarui elev. Aceasta noua categorie profesionala poate include: personal specializat in lucrul cu elevii cu cerinte educationale speciale, bursieri ai masterului didactic”, mentioneaza documentul.
Prin acest proiect, USR afirma ca doreste sa corecteze problemele din invatamant prin regandirea metodologiei de predare, care, in prezent, se bazeaza pe memorare, prin implicarea proactiva a parintilor, prin crearea de oportunitati de dezvoltare pentru elevi, care sa tina cont de nevoile acestora si de aspiratiile lor, prin deschiderea pietei celor care ofera alternative educationale, dar si de desfiintare a Inspectoratelor Scolare.