Noi schimbări pentru programul Rabla pentru electrocasnice. Vezi Ghidul de Finantare!
Ministerul Mediului a lanasat un proiect pentru lărgirea programului „Rabla pentru electrocasnice” şi vrea să acorde vocuchere şi pentru televizoare şi maşini de spălat vase, dar aduce şi noi modificări în ceea ce priveşte procesul de colectare al electrocasnicelor vechi.
Astfel, obligaţiile comerciantului validat cu privire la comercializarea EEE-urilor, în cadrul programului vor fi de a asigura,” cu titlu gratuit, preluarea EEE-uzat de la persoana fizică, direct sau prin intermediul colectorilor autorizaţi declaraţi la Autoritate”, conform noilor modificări din Ghidului de finanţare a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat , în această lună, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, că programul Rabla pentru electrocasnice va include în acest an şi televizoare şi maşini de spălat vase. De asemenea, ministrul a anunţat că, dat fiind interesul manifestat de populaţie, suma alocată pentru acest program este dublă faţă de anul trecut.
”Obiectul programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma unui voucher, pentru înlocuirea echipamentelor electrice şi electronice de uz casnic, uzate, cu unele noi, mai performante din punct de vedere energetic”, conform ghidului de finanţare.
„Deja este extins ghidul de finanţare pentru televizoare, pentru maşini de spălat vase. Vrem să extindem acest proiect, Rabla pentru electrocasnice, şi pentru instituţiile statului. Am constatat în instituţia pe care o conduc că am reuşit să scot peste 11.000 de kg de DEE-uri din subsolul Ministerului Mediului. Erau acolo calculatoare de zeci de ani, televizoare, tot felul de carcase şi aşa mai departe. Deci, peste tot există astfel de deşeuri şi îmi doresc ca în felul acesta să ajutăm autorităţile locale, instituţiile statului, să îşi cumpere echipamente noi, care nu consumă energie multă, care ocupă spaţiu puţin, care sunt şi din punct de vedere estetic plăcute ochiului, deci din toate punctele de vedere să avem câştig. Pentru instituţii publice încă nu am gândit ghidul de finanţare, nu vă pot spune exact ce elemente vom lansa, acum lucrăm la el, dar întâi lansăm ghidul pentru persoane fizice. Anul acesta am dublat suma faţă de bugetul anului trecut, când în trei zile s-au folosi toţi banii”, a declarat Graţiela Gavrilescu.
„În sesiunea din 2019, persoanele fizice vor putea achiziţiona prin program, pe lângă celelalte categorii aprobate în ediţia precedentă, maşini de spălat vase şi televizoare”, se arată înr-un comunicat al Ministerul Mediului, remis luni.
Potrivit ministrului Mediului, bugetul din acest an va fi dublat.
„Succesul foarte mare al ediţiei din 2018 ne-a determinat să dublăm bugetul Programului, care anul acesta este de 40 milioane lei. În paralel cu procesul de consultare publică, operăm modificările în platforma electronică, pentru că dorim să lansăm programul cât mai repede, în săptămânile următoare”, a declarat ministrul Graţiela Gavrilescu.
Potrivit Ghidului, finanţarea se va acorda sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:
a) 200 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;
b) 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;
c) 300 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A++;
d) 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++;
e) 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++);
f) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++;
g) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++.
h) 200 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A;
i) 500 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A+.
Înscrierile se vor face direct la magazin (inclusiv online) iar predarea echipamentului vechi se va face la momentul livrării celui nou-achiziţionat.