Tehnologia 5G: profituri imense pentru industrie, cancere și boli cardiovasculare pentru cetățeni?
La doar câteva zile după ce Vodafone a anunţat activarea primelor staţii 5G din România, Asociaţia Pro Consumatori (APC) a remis un comunicat prin care încearcă să atragă atenţia asupra efectelor pe care noua tehnologie le poate avea asupra sănătăţii cetăţenilor. Vi-l redăm integral în continuare:
În România se testează tehnologia 5G la București și în localitatea Florești, județul Cluj!
Compania de asigurări Lloyds din Londra refuză să încheie contracte de asigurare a sănătății față de efectele tehnologiilor wireless 5G!
Rusia nu va vinde frecvenţe pentru tehnologia 5G!
Orașul Florența aplică principiul precauției, refuzând să permită instalarea rețelei 5G!
Primăria orașului Bruxelles a oprit planurile de lansare a rețelelor 5G!
140 de articole științifice publicate numai în 2018 pe plan internațional, evidențiază impactul negativ asupra sănătății și, mai ales efectele insuficient controlate ale acestor câmpuri electromagnetice pulsate!
Asociația Pro Consumatori, organizație de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, lansează Campania Națională de Informare și Educare „Stop 5G”. Prin intermediul acestei campanii ne propunem să atragem atenția autorităților statului român asupra pericolelor generate de aplicarea tehnologiei 5G în România pentru mediu, oameni și orice altă formă de viață. De asemenea, vom desfășura acțiuni de conștientizare a consumatorilor cu privire la impactul tehnologiei 5G asupra vieții și sănătății acestora.
În prezent se promovează puternic implementarea noilor rețele de telecomunicații 5G, care vor opera cu frecvente din domeniul microundelor de până la 300 GHz. Promovarea această mizează doar pe criterii tehnice de viteze foarte mari de transmitere și de descărcare a datelor de către utilizatori, de exemplu pentru holograme, și respectiv pe criterii economice privind generarea rapidă a profiturilor de zeci de miliarde de EUR sau dolari pentru operatorii de rețele mobile și agențiile guvernamentale care reglementează licențele. La modă este realitatea virtuală și internetul lucrurilor, așa-zisul Internet of things. Omul va fi înglobat că orice alt lucru generator de profit în această rețea, pierzându-și individualitatea de ființă umană liberă.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a pus cu mare discreție, timp de 30 de zile la final de 2018, în discuție așa-zis publică și a promovat rapid Strategia națională pentru implementarea 5G în România.
S-a trecut în 2019 la etapă testelor de implementare în teren, la București de către Vodafone și la Florești din județul Cluj de către Orange, fără că populația să fie informată despre efectele adverse asupra sănătății sau bunăstarii consumatorilor de servicii de telefonie mobilă și internet wireless. Despre dezavantajele privind securitatea datelor personale se vorbește tangențial, mai mult din perspectiva vulnerabilității sistemelor instituționalizate de date. Aspectele privind securitatea datelor instituționalizate sunt publicate doar pentru eliminarea concurenței puternice a gigantului chinez de telecomunicații Huawei.
Nimic nu scapă oficial despre efectele negative asupra sănătății, bunăstarii oamenilor şi a mediului. Dacă se mai fac auzite voci neoficiale despre acest subiect, mai mult în mediul online, atunci acestea sunt rapid contracarate că vehiculand probleme de mult timp reglementate în Uniunea Europeană sau promovând informații neconfirmate, chiar tendențioase, contrare progresului tehnologic cu orice preț. Recent, peste 200 de cercetători din peste 35 de ţări au semnat o petiţie cerând un moratoriu pentru lansarea tehnologiei 5G, până când se va dovedi că nivelul de radiaţii la care vom fi expuși cu toţii este sigur.
Înca din 2011 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat radiaţiile telefoniei mobile drept un posibil cancerigen, pe baza legăturilor asociate între telefonia mobilă și un risc sporit de gliom, o formă de cancer cerebral, motivând astfel: “În cazul moleculelor vii, oscilaţiile produc modificări în metabolismul celular, ducând la scăderea imunităţii organismului şi la scăderea coeziunii ţesuturilor, facilitând inclusiv dezvoltarea a diferite forme de cancer, mai ales cerebral. Efectele nocive depind de intensitatea radiaţiilor electromagnetice, care cresc exponenţial, adică proporţional, în funcţie de apropierea faţă de instalaţiile ce le produc”. Astfel, telefonia mobilă întră în aceeași categorie cu DDT-ul și cu vaporii de benzină. Cu toate acestea, conform Institutului Naţional pentru Cancer din SUA (https://www.cancer.gov/), doar „un număr limitat de studii au evidenţiat o asociere statistică între folosirea telefoniei mobile și riscul de cancer cerebral…, dar cele mai multe studii nu au găsit nicio legătură”, iar poziţia oficială a Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC, https://www.cdc.gov/) din aceeași tară este că „nu există dovezi știinţifice care să dea un răspuns concret la această întrebare. Nu știm sigur dacă radiaţiile de la telefoanele mobile pot cauza probleme de sănătate mai târziu în viaţă.”
Oare chiar așa să fie?
În domeniul radiațiilor rețelelor 5G am identificat peste 140 de articole tehnice și științifice publicate numai în 2018 pe plan internațional, care evidențiază impactul negativ asupra sănătății și mai ales efectele insuficient controlate ale acestor câmpuri electromagnetice pulsate. Totuși, dovezile clinice acumulate despre oameni bolnavi, sensibili şi afectaţi de electrosmog, dovezi experimentale legate de distrugerea ADN, a celulelor şi organelor într-o largă varietate de plante şi animale, precum şi dovadă epidemiologică a faptului că majoritatea afecţiunilor civilizaţiei moderne: cancer, boli de inimă şi diabet sunt, în mare parte, cauzate de poluarea electromagnetică. Toate acestea constituie subiectul unei baze de articole de literatură științifică cu mai mult de 10000 studii de specialitate. Nicio persoană, animal, pasăre sau insectă de pe planetă nu va avea capacitatea de a evita expunerea, 24 ore pe zi, 365 zile pe an, la nivele de radiaţie din domeniul microundelor, care sunt de zeci până la sute de ori mai mari decât ceea ce există în acest moment. Densitatea planificată a transmiţătoarelor de frecvenţe pentru telecomunicații este imposibil de imaginat. În plus faţă de milioanele de staţii 5G noi de pe Pământ vor fi şi 20.000 sateliţi în spaţiu pe orbită geostaționara pentru aproximativ 200 miliarde de dispozitive mobile cu caracter receptor-transmiţător.
Unele frecvențe utilizate de staţiile de telecomunicații 5G, cum este cea de 23,8 GHz, pot furniza semnături identice cu cele ale vaporilor de apă, determinând astfel sateliţii de meteorologie să furnizeze informaţii eronate. „Nu am ști dacă semnalul este complet natural”, a spus Jordan Gerth, meteorolog la Universitatea din Wisconsin-Madison. În consecinţă prognozele ar deveni mai puțîn corecte, dacă meteorologii încorporează aceste date false în modelele lor, după cum se concluzionează într-un articol publicat în prestigioasă revistă “Nature”.
Pe de altă parte, corpul uman este constituit din apă în proporție de peste 70% la adulți și peste 80% la copii. Noutatea absolută, îngrijorătoare pentru oamenii informați privind impactul asupra sănătății și bunăstarii publice, este nouă bandă de frecvente de 26 GHz repartizată pentru telecomunicații în România, foarte apropiată de 23,8 GHz, o frecvența de absorbție rezonanță a apei. Efectele de penetrare a frecvențelor de telefonie mobilă actuală la nivelul capului sunt ilustrate mai jos.
Cercetătorii în neurologie au obiectivat prin termografie activitatea creierului, implicit reflectarea câmpurilor electrice, care se generează la nivelul acestuia, în activitatea psihomentală şi reciproc. Se observă că efectele remanente ale radiațiilor se manifestă la o adâncime mai mare în cutia craniană la copii, cu atât mai mare cu cât vârstă e mai mică și asta în condiții de absorbție nerezonanta. Creierul copiilor în creștere este în mod deosebit în pericol, deoarece absoarbe de două ori mai mult radiația comparativ cu creierul adulților. Rezonanță amplifică foarte mult efectele de absorbție. Înainte de această descoperire, psihofiziologii americani arătaseră că o reflectare similară are loc între activitatea psihomentală şi substanţele descărcate la nivel cerebral (neurotrasmiţători şi hormoni).
Aşadar, activitatea electrică a creierului, cea chimică şi gândurile sau emoţiile unei persoane sunt intercorelate. Aceeaşi informaţie este oglindită în diferitele structuri ale fiinţei umane. Activitatea electrică a creierului nu este ecranată de niciun scut de protecţie antiradiaţii. Cutia craniană protejează doar faţă de acţiuni mecanice sau acţiuni ale factorilor climatici obişnuiţi: vânt, razele soarelui, ploaie. Deci, activitatea electrică a creierului este expusă oricărei influenţe electromagnetice exterioare, cu alte cuvinte, oricărui dispozitiv Wi-Fi şi oricăror emisii de unde electromagnetice.
Câteva știri importante din mediul online ne-au ridicat semne de întrebare, nouă utilizatorilor, dar nu și “autorităților” din România în domeniul comunicațiilor și sănătății publice:
- Anglia, Lloyds din Londra, unul dintre cele mai importante grupuri de asigurări din lume, refuză să încheie contracte de asigurare a sănătății față de efectele tehnologiilor wireless 5G (“Wi-Fi”): https://principia-scientific.org/lloyds-insurers-refuse-to-cover-5g-wi-fi-illnesses/, publicată în 12 februarie 2019;
- Italia, un district al Romei a votat împotriva testelor 5G. Sunt de așteptat alte voturi pentru stoparea testelor 5G în patru consilii regionale, un consiliu provincial și alte consilii municipale din Italia: https://www.terranuova.it/News/Attualita/Un-Municipio-di-Roma-vota-contro-il-5G-cosa-fara-la-Giunta, publicată în 28 martie 2019;
- Rusia, Ministerul rus al Apărării refuză să transfere frecvențe pentru 5G, ceea ce întârzie efectiv orice lansare de 5G timp de mai mulți ani: https://www.vedomosti.ru/technology/articles/2019/03/28/797714-minoboroni-otkazalos-peredavat-5g, publicată în 28 martie 2019;
- Italia, Florența aplică principiul precauției, refuzând să permită instalarea rețelei 5G, referindu-se la “ambiguitatea și incertitudinea organismelor supranaționale și a organismelor private (cum ar fi ICNIRP)”, care “au poziții foarte diferite unul față de celălalt, în ciuda dovezilor uriașe ale studiilor publicate privind impactul asupra sănătății”: https://oasisana.com/2019/04/05/provoca-danni-al-corpo-firenze-frena-sul-5g-e-applica-îl-principio-di-precauzione-approvata-con-voto-quasi-unanime-la-mozione-în-difesa-della-salute-notizia-esclusiva-oasi-sana/, publicată în 5 aprilie 2019;
- Belgia, Ministrul Mediului a declarat că Bruxelles oprește planurile de lansare a rețelelor 5G, pentru că nivelele de radiații sunt imposibil de estimat și “Oamenii din Bruxelles nu sunt porci de Guineea, a căror stare de sănătate o pot vinde pentru profit”: http://www.brusselstimes.com/brussels/14753/radiation-concerns-halt-brussels-5g-for-now, publicată în 1 aprilie 2019;
- Germania, germanii au semnat în masă o petiție pentru a determina Bundestag-ul să dezbată stoparea acordării licențelor 5G până la lămurirea impactului asupra sănătății: https://www.telecompaper.com/news/germans-petition-parliament-to-stop-5g-auction-on-health-grounds–1287962, publicată pe 4 aprilie 2019;
- Olanda, Membrii Parlamentului din Țările de Jos insistă că cercetarea în domeniul impactului radiațiilor să fie efectuată înainte de aprobarea rețelelor 5G: https://takebackyourpower.net/5g-the-dominoes-are-starting-to-fall/, publicată în 4 aprilie 2019;
- SUA, Judecătorii de la Curtea Supremă din California au validat în unanimitate o ordonanță din San Francisco din 2011, care impune companiilor de telecomunicații obținerea de autorizații de la nivelul local, nu federal, înainte de a plasa antenele pe infrastructură orașului: https://zero5g.com/2019/california-supreme-court-sides-with-cities-în-small-cell-faceoff/, publicată în 5 aprilie 2019;
- Elveția, Cantonul Vaud a adoptat o rezoluție prin care solicită un moratoriu asupra instalării antenelor 5G până la publicarea în această vară a unui raport privind 5G de către Oficiul Federal Elvețian pentru Mediu: https://takebackyourpower.net/5g-vaud-switzerland-adopts-moratorium/, publicată în 9 aprilie 2019;
- Elveția, Geneva adoptă o moțiune pentru un moratoriu privind 5G, cerând Consiliului de Stat să solicite OMS să monitorizeze studii științifice independente, pentru a determina efectele nocive ale 5G: https://www.letemps.ch/suisse/geneve-adopte-une-motion-un-moratoire-5g, publicată în 11 aprilie 2019.
Autoritățile de reglementare din întreaga lume se vor reuni abia pe 28 octombrie 2019 la Sharm el-Sheikh, Egipt, pentru a încheia acorduri internaționale, prin care companiile vor putea utiliza frecvențele pentru transmisiile 5G și vor stabili un nivel acceptabil de interferență cu frecvențele de observare a Pământului.
Daca planeta noastră, Terra, are in mod natural o ionosfera, un scut magnetic geoterestru si centurile de radiaţii Van Allen, care ne protejează de radiaţiile electromagnetice nocive şi de bombardamentul ionilor provenind din Cosmos, atunci de radiaţiile electromagnetice artificiale tot mai dense din imediata noastră vecinătate trebuie să ne protejăm singuri.
În fapt, reţelele 5G şi celelalte surse artificiale de radiaţii electromagnetice generează electrosmogul, care reprezintă noul fumat: profitabil pentru industrie, nociv pentru consumatori.
Unica Recomandare U.E. nr. 519/1999 în domeniu, preluată în legislaţia naţională prin Ordinul de ministru al Sănătăţii nr. 1193/29.09.2006, publicat în M. Of. al României nr. 895/03.11.2006, este deja depăşită, nu mai corespunde specificaţiilor tehnice stabilite actualmente pentru efectele cumulării incontrolabile a radiaţiilor 5G în aglomerările urbane.
Oficial, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a răspuns că exista trei comisii internaţionale (SCENIHR, ICNIRP, SCEER), care lucrează la reevaluarea situaţiei. Răspunsurile INSP nu dovedesc o reală preocupare pentru actualizarea şi implementarea pe plan naţional a unor standarde de protecţie a sănătăţii publice, căci am văzut mai sus că “Florenţa aplică principiul precauției, refuzând să permită instalarea reţelei 5G, referindu-se la “ambiguitatea și incertitudinea organismelor supranaționale și a organismelor private (cum ar fi ICNIRP).” Atunci, de ce atâta grabă în implementarea în Romania a unor reţele de telecomunicaţii 5G cu efecte imprevizibile şi reglementate in domeniul sănătăţii umane?
Instanţa lucrului deja judecat în acest domeniu al protecţiei populaţiei la radiaţiile generate de antenele de telefonie mobilă
Chiar şi existenţa unui risc potenţial justifică îndepărtarea antenelor de pe locuinţe. Atât timp cât nu s-a stabilit cu un anumit grad de certitudine că antenele GSM nu au nici un efect periculos asupra vieţii şi sănătăţii unei persoane care locuieşte permanent în preajma acestor dispozitive, reclamantul trebuie să beneficieze de principiul precauţiei instituit de art. 174 din Tratatul de Instituire a Comunităţii Europene (fostul art. 130 R din Tratatul de la Maastricht), care s-ar traduce prin aceea că, în lipsa unor date certe referitoare la consecinţele pe termen lung ale expunerii la câmpuri electromagnetice, autorităţile trebuie să protejeze cu prioritate individul contra riscurilor potenţiale.
Instanţa apreciază că dreptul la viaţă şi integritate fizică, şi implicit la sănătate, garantat de art. 2 din Convenţia Drepturilor Omului ratificată de România prin Legea nr. 30 din 18.05.1994 (publicată in M. Of. Nr. 135/31.05.1994) şi consacrat de art. 22, art. 34 şi art. 35 din Constituţia României, presupune şi eliminarea din mediul biologic al individului a oricărui risc potenţial pentru sănătatea şi bunăstarea sa.
Companiile de telecomunicaţii vor trebui să ţină cont de faptul că vor fi obligate să-şi îndepărteze antenele de telefonie mobilă din preajma unor imobile şi să piardă investiţiile efectuate.
Precedente în justiţie
- Tribunalul Comercial Cluj a respins în aprilie 2011 acţiunea companiei de telefonie Orange prin care cerea obligarea locatarilor dintr-un bloc din Mănăştur să permită pornirea antenelor de pe imobil: http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/orange-pierde-procesul-antena-de-pe-bloc–64189.html.
- Un orădean a înfruntat cu tenacitate compania Vodafone pentru desfiinţarea antenei de emisie-recepţie montate pe terasa blocului în care locuieşte. Sentinţa obţinută in februarie 2013 îi dă dreptate, instanţa acceptând, pentru prima oară în România, că emisiile antenelor GSM sunt nocive şi pot provoca inclusiv cancer cerebral: http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/jos-antena-in-premiera-judecatoria-obliga-o-companie-de-telefonie-sa-si-demonteze-o-antena-de-pe-un-bloc-106241.html?mobile=no;
- O asociaţie de proprietari din blocul nr. 30 B, din oraşul Reşiţa, str. Petru Maior, judeţul Caraş Severin, a obtinut pe 6 decembrie 2016 la Judecătoria Sectorului 1 o decizie prin care compania de telefonie Vodafone este obligată să demonteze antena GSM de pe bloc.
HG nr. 520 din 2016 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscuri generate de câmpuri electromagnetice (M. Of. al Romaniei nr. 576 din 28 iul. 2016) stabileşte cerinţele minime pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor pentru sănătatea şi securitatea lor, generate sau care pot fi generate de expunerea la câmpuri electromagnetice la locul de muncă. Dacă pentru lucrători există reglementări specifice privind expunerea temporară la câmpuri electromagnetice, atunci de ce nu ar beneficia de acestea şi oamenii care locuiesc permanent în astfel de amplasamente?
În data de 29 ianuarie 2015 a fost adoptată în Franţa legea cu privire la limitarea expunerii la undele electromagnetice (publicată oficial în 10 febr. 2015). Este începutul recunoaşterii pericolului radio-frecvenţelor asupra sănătăţii. Legea prevede reguli mai stricte privind publicitatea în domeniul telefoniei mobile şi a celorlalte tehnologii fără fir: a fost interzisă recomandarea şi vânzarea unui telefon mobil copiilor sub 14 ani. În plus, toate reclamele despre telefoanele mobile trebuie să recomande utilizarea căştilor. A fost interzisă utilizarea reţelelor Wi-Fi în locaţiile destinate activităţilor pentru copii mai mici de trei ani, iar în şcoli sunt permise doar în spaţii dedicate activităţilor legate de tehnologia informaţiei: http://www.vie-publique.fr/actualite/panorama/texte-discussion/proposition-loi-relative-sobriete-transparence-concertation-matiere-exposition-aux-ondes-electromagnetiques.html.
Deocamdată, măsurările-test de câmpuri electromagnetice, efectuate de ANCOM în România, sunt pe două cazuri izolate “device to device”, nu pe câmpuri multiple cumulate în hot spot-uri specifice aglomerărilor urbane de tip smart-city şi nu sunt concludente privind impactul pe termen lung asupra sănătăţii populaţiei. Pe plan international măsurările au fost un eşec chiar din punct de vedere tehnic, vitezele de download 5G nu au fost mai mari decât cele furnizate acum de tehnologia 4G. Costurile imense de implementare şi lipsa telefoanelor mobile pentru 5G sunt alte impedimente care întârzie lansarea oficială a reţelelor 5G.
SURSA: https://www.catchy.ro/tehnologia-5g-profituri-imense-pentru-industrie-cancere-si-boli-cardiovasculare-pentru-cetateni/146925?fbclid=IwAR3n3YHSk79u0DdE4ARr3vpUf31BNWJllDP463Em23B8XWglttVy2fpY8yI