November 25, 2024

CCR, o noua decizie “Ciudata”: Undă verde dezincriminării faptelor de corupție dacă bunurile obținute sunt pentru terți

Curtea Constituțională (CCR) a respins miercuri, cu o majoritate de 5 la 4, sesizarea opoziției privind legea 78/2000, în sensul dezincriminării faptelor de corupţie în cazul în care acestea sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase, precum şi în cazul în care sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine de alte foloase decât cele materiale, au declarat surse din cadrul Curții pentru G4Media.ro.

Potrivit surselor citate, votul a fost unul ”la mustață”. Judecător raportor a fost Livia Stanciu, care a recomandat respingerea modificării legislative. Alături de ea au votat judecătorii Maya Teodoroiu, Ștefan Minea și Marian Enache. În schimb, s-au pronunat pentru dezincriminarea faptelor de corupție dacă foloasele sunt obținute pentru altcineva judecătorii Daniel Morar, Mona Pivniceru, Petre Lăzăroiu, Valer Dorneanu și Attila Varga.

Context: Pe 2 mai, PNL şi USR au depus la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii de modificare şi completare a art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Potrivit sesizării modificarea art. 12 din Legea nr.78/2000 vizează dezincriminarea faptelor de corupţie în cazul în care acestea sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase, precum şi în cazul în care sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine de alte foloase decât cele materiale.

Actul normativ este atacat pentru a doua oară la CCR, după ce pe 27 iulie 2018 preşedintele Iohannis sesizase Curtea, aceasta constatând că dispoziţiile articolului unic pct. 1 ale acestei legi sunt neconstituţionale.