October 23, 2024

Jibou// Heliportul SMURD a devenit operational. Va deservi judetele din Nord-Vestul tarii!

Heliportul de la Jibou, construit in 2016, a devenit de azi operațional. Elicopterul Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) va deservi județele Cluj, Sălaj, Maramureș, Satu Mare, Bihor și Bistrița-Năsăud. 

“Marți a avut loc festivitatea prilejuită de operaționalizarea Punctului de operare aeromedical din Jibou, județul Sălaj. În contextul acestei realizări, Regiunea de Nord-Vest a țării va avea un elicopter de intervenţie SMURD, care va avea baza în oraşul de pe Someş, menit în a optimiza și a crește performanțele ajutorului adus cetățenilor în situații de urgență.

Cel de-al optulea punct de operare aeromedical va intra în activitate și va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din Bistriţa-Năsăud. Baza a fost dotată cu hangare, camere de lucru pentru personalul medical, inclusiv spații de dormit pentru aceștia”, transmite DSU.
Stabilirea la Jibou a locaţiei pentru heliportul şi hangarul aferente elicopterul SMURD a avut loc în 2014. Heliportul a fost construit în 2016, printr-o investiţie de peste 1 milion de lei, de la bugetul judeţului. Întrucât amplasamentul nu era prevăzut cu o pistă de aterizare, heliportul nu a putut fi dat în folosinţă.

Va reamintim, pe parking-ul Primăriei Cluj-Napoca, de pe strada Moților, ar urma sa fie amenajat un Heliport Medical.
“Am inclus la rectificarea de buget bani pentru realizarea studiului de fezabilitate în vederea realizării, la Cluj, a unui heliport medical, de tip helipunct, pe parking-ul de la Primărie, de pe strada Moților. Nu e o idee nouă, e mai veche, la solicitarea directorului medical Adelea Golea și a managerului Petru Șușcă de la Spitalul Județean, pe baza convocării prefectului. Acum se realizează caietul de sarcini, va fi făcută o expertiză tehnică, ce va avea răspunsul la întrebarea: ce mai avem de făcut la parking-ul de pe Moților în vederea consolidării acestuia pentru a putea funcționa un heliport. Heliportul va beneficia de un lift exterior. Acum, în condițiile de trafic aglomerat, e nevoie de circa 40 de minute pentru transferul pacientului la aeroport, iar cu acest nou heliport am vorbi de doar 5-8 minute, în cazuri în care secundele fac diferența“, a declarat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE, citat de ziuadej.realitatea.net.