Ce penibila a ajuns Marea Britanie. UE acorda o noua amanare pentru Brexit!
Cei 27 de ambasadori ai statelor UE au agreat, luni, o noua amanare pentru Brexit. Noul termen limita acum este 31 ianuarie 2020, insa este unul flexibil, astfel ca britanicii pot iesi si mai devreme de aceasta data, daca se pun de acord.
Anuntul a fost facut pe Twitter de presedintele Consiliului European Donld Tusk: “EU27 a stabilit ca accepta cererea Marii Britanii pentru o amanare flexibila a Brexit, pana la 31 ianuarie 2020. Decizia va fi formalizata in scurt timp”.
Astfel, la 3 ani si jumatate de cand a votat iesirea din blocul comunitar, Marea Britanie nu numai ca a trebuit sa organizeze alegeri europarlamentare si sa trimita eurodeputati, dar acum trebuie sa desemneze si un comisar european, intarziind si mai mult instalarea noii Comisii Europene conduse de Ursula von der Leyen.
Mandatul lui Jean-Claude Juncker se incheie la 31 octombrie, data la care Ursula Von der Leyen urma, teoretic, sa-i succeada. Predarea stafetei a fost amanata insa cu o luna, in contextul in care comisarii francez, ungar si roman nu au fost confirmati de Parlamentul European (PE). Ramane de vazut acum cat de rapid se vor misca britanicii.
Pe de alta parte, Parlamentul de la Londra este chemat astazi, incepand cu 17:30 (ora Romaniei), sa voteze daca accepta sau nu propunerea Guvernului Boris Johnson de a organiza alegeri anticipate pe 12 decembrie. O alta motiune depusa de parlamentarii scotieni si liberal-democrati prevede anticipate cu 3 zile mai devreme, pe 9 decembrie.
Boris Johnson a spus ca, daca motiunea sa privind anticipatele este votata azi, planurile de Brexit vor continua parcursul parlamentar pana cand Legislativul va fi dizolvat pe 6 noiembrie, imediat dupa miezul noptii.
Este nevoie de doua treimi ca motiunea sa treaca, adica 434 de voturi. Daca motiunea nu trece, el nu mai poate supune acestui Parlament pentru dezbatere si vot acordul de Brexit.
Insa sansele nu par nici de aceasta data sa fie de partea lui Boris Johnson. Democrat-liberalii si parlamentarii care reprezinta Scotia (SNP) au propriul plan pentru anticipate. Ei vor ca alegerile sa aiba loc cu 3 zile mai devreme, pe 9 decembrie, dar doar daca UE va acorda prelungirea de 3 luni pentru Brexit.
Motiunea lor a fost insa depusa in baza legislatiei care stabileste intervalul pentru alegeri, astfel ca nu au nevoie de doua treimi din voturi, ca Johnson, ci doar de o majoritate simpla.
Parlamentarii nu au incredere ca Johnson, odata ce s-a vazut cu motiunea trecuta, nu va schimba data alegerilor, pentru ca legal poate face asta.
In mod normal, Marea Britanie ar fi avut alegeri legislative in mai 2022.
Sursa: Ziare.com