Iohannis a promulgat legea care scade numărul de ore în școală și liceu: tăierea a peste 5 ore la gimnaziu a devenit oficială
Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul de promulgare a Legii care scade numărul de ore de școală și liceu. Elevii din învățământul primar vor face începând de anul școlar următor, în medie, 20 de ore/săptămână, elevii de gimnaziu – 25 de ore săptămânal.
Cel mai mare impact al acestei legi va fi la gimnaziu, unde sunt tăiate peste 5 ore din orarul săptămânal al elevilor.
Nu este clar în ce mod va pune în aplicare ministrul educației această modificare, care inițial a spus că va tăia discipline, pentru ca o zi mai târziu să revină asupra declarației și să vorbească despre generalizarea programului after school.
Administrația prezidențială anunță, printr-un comunicat de presă, că “Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 18 noiembrie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 (PL-x 316/16.05.2018)“.
Legea promulgată astăzi prevede 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (față de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 în prezent) și 30 la liceu. Legea a fost inițiată de parlamentarul PSD Liviu Pop și inițial a fost respinsă la promulgare de Klaus Iohannis.
Prevederile “intră în vigoare începând cu anul școlar 2020-2021”, se arată în legea promulgată de Iohannis.
- Legea educației nr.1/2011 prevedea de la bun început 20 de ore pentru ciclul primar, 25 pentru gimnaziu și 30 pentru liceu. La un an și jumătate de la adoptarea acelei legi, Ecaterina Andronescu a modificat-o printr-un OUG, trecând din lege în pixul ministrului decizia privitoare la numărul orelor. După alți 6 ani în care numărul de ore a căpătat proporții, Parlamentul actual a repus articolul desființat de Andronescu pe locul inițial.
- Legea promulgată astăzi a fost respinsă în ianuarie 2019 de la promulgare de președintele Klaus Iohannis, care a avertizat atunci că aplicarea ei ar aduce “un val de concedieri în sistemul de învățământ”. Detalii aici
- Acum, președintele a fost obligat să promulge proiectul de lege
- La scurt timp după preluarea mandatului, ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat într-un interviu pentru Europa FM că legea care taie din orele de școală va conduce la realizarea unui nou plan-cadru, “că nu e vorba de tăiat ore, ci de tăiat discipline”. (Detalii aici)
- Doar o zi mai târziu, Monica Anisie a revenit asupra declarației că va tăia din disciplinele de la școală pentru a reduce numărul orelor: Nu trebuie neapărat, putem regândi într-un fel această predare-învățare, a declarat ministrul într-un interviu pentru Știrile PROTV (Detalii aici)
Concret, Legea modifică Legea educației și arată că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este:
- în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi),
- în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi)
- în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi).
Legea promulgată astăzi:
Cum arăta până acum aliniatul 1 al articolului 66 din Legea educației:
“Articolul 66
(1) Numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire este stabilit prin planurile-cadru de învățământ și se aprobă prin ordin al ministrului educației naționale. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate.”
Compară cu varianta inițială a Legii nr. 1/2011, așa cum apare ea în forma inițiatorului, forma depusă de Guvern (premier Emil Boc, ministrul educației Daniel Funeriu):
Singurele modificări aduse de Liviu Pop, 8 ani mai târziu, sunt că în loc de ”maximum 20 de ore pe săptămână” a trecut ”în medie 20 de ore pe săptămână”.