November 24, 2024

Barna vorbește la Cluj unei săli goale (P.E.)

Noua modă într-o campanie prezidențială este să fugi de dezbateri așa cum au făcut majoritatea candidaților în această perioadă.

Singura dezbatere electorală în ceea ce privește alegerile prezidențiale din 10 noiembrie a fost susținută de Theodor Paleologu, candidat PMP și Kelemen Hunor, candidat UDMR. O dezbatere publică, televizată așa cum ar trebui să fie orice întâlnire dintre candidații pentru funcția de Președinte al României. Deși candidatul PMP, Theodor Paleologu împreună cu purtătorul de cuvânt PMP, Mihail Neamțu au înaintat numeroase invitații contracandidaților, în special lui Dan Barna și USR, au fost refuzați cu lașitate.
Dan Barna a evitat orice dezbatere cu Theodor Paleologu, însă conform declarațiilor sale ar primi cu bucurie o dezbatere cu Viorica Dăncilă sau Klaus Iohannis. Motivul? Îi consideră mult sub nivelul său, așa că o dezbatere cu cei doi nu i-ar afecta imaginea de președinte-antreprenor din sectorul privat. Doar că Dan Barna și-a construit experiența de antreprenor exclusiv prin contracte din bani publici și prin contracte extrem de controversate cu fonduri europene.
Când a fost invitat la o dezbatere electorală împreună cu Theodor Paleologu la Cluj-Napoca, Dan Barna a refuzat. În schimb, a ales să vină la Cluj-Napoca ieri și să vorbească unei săli pe jumătate goale, dovadă că investigația DNA asupra fraudării fondurilor europene de către firma sa de consultanță le-a deschis mintea clujenilor în ce privește adevăratul caracter al candidatului Dan Barna. Mai mult de atât, Dan Barna în loc să dezbată democratic cu Theodor Paleologu la Cluj, a ales să invite un politician maghiar care să educe politic publicul prezent în sală: Andras Fekete, președintele Momentum (fratele ungur al USR). Dan Barna a ales să-și prezinte proiectele pentru funcția de Președinte al României împreună cu politicienii unguri și nu într-o dezbatere democratică alături de contracandidații români.
Candidatul PMP, Theodor Paleologu blamează refuzul contracandidaților la dialog, considerând evitarea dezbaterii o dovadă de nepotrivire cu funcția de președinte al unei țări civilizate. „Într-o țară normală, președintele comunică cu societatea. Într-o țară normală, președintele răspunde la întrebări. Într-o țară normală, președintele nu disprețuiește presa. Într-o țară normală, președintele nu disprețuiește poporul, nu disprețuiește opinia publică, nu disprețuiește contracandidații. Într-o țară normală, un președinte candidat participă la dezbateri. Într-o țară normală există dezbateri,” a declarat Theodor Paleologu.