November 25, 2024

Bătălie electorală pe centura care leagă Floreştiul de Cluj. „Nu există autorizaţie” vs „Am un as în mânecă”

Primăria Floreşti a anunţat miercuri că a predat amplasamentul şi a dat ordinul de începere a lucrărilor către constructor pentru viitoarea Centură de Sud ce va lega Floreştiul de Cluj. Candidatul susţinut de PSD l-a acuzat pe edilul în funcţie că nu ar avea autorizaţie de construire.

predare amplasament 014

Documentele privitoare la predarea amplasamentului lucrării Drum Ocolire – Centura SUD Floreşti au fost semnate miercuri dimineaţă în sediul Primăriei Floreşti. Au luat parte reprezentanţii beneficiarului lucrării, Primăria Floreşti, alături de toţi deţinătorii de reţele şi utilităţi publice de pe respectivul traseu (Electrica Distribuţie, E.ON, Compania de Apă Someş SA, TELEKOM), a informat primăria Floresti.

“Următorul pas pe care îl vom face în zilele viitoare este de a vira banii spre expropriaţi”, a spus primarul comunei Floreşti, Horia Şulea.

“Pentru realizarea Centurii SUD vor avea loc un număr de 15 expropieri, iar evaluările au fost deja realizate. Pe amplasamentul Centurii şi căile diacente de comunicaţie au fost deja amplasate semnele de avertizare rutieră privind desfăşurarea de lucrări. Executantul a adus deja în zonă utilaje, urmând şi amplasarea unei staţii de asfalt în zonă şi lucrându-se deja pe traiectul viitoarei şosele. Lucrările vor începe efectiv cu cele două “bretele” spre DN1 (din zona Polus, respectiv Metro)”, mai informează primăria Floreşti.

Dinu Criste, candidatul independent la primăria comunei Floreşti, susţinut de PSD, a declarat pe Facebook că nu există autorizaţie de construcţie pentru această centură de Sud şi a spus că îşi va retrage candidatura dacă primarul Horia Şulea va prezenta public autorizaţia până în 5 iunie.

Dinu Criste a afirmat pentru ziarul nostru că îi cere primarului în funcţie să-şi dea demisia dacă nu va prezenta autorizaţia pentru drum.

Primarul a dat o replică tot pe reţeaua de socializare Facebook. „Avem finantarea asigurata, contractul de executie semnat, ordinul de incepere al lucrarilor dat, predarea de amplasament facuta. Se lucreaza deja pe amplasament, urmeaza exproprierile, dirigentia de santier, intrarea pe frontul de lucru cu utilajele agabaritice, instalarea statiei de asfalt….E vorba de multe institutii implicate, de imens de multe dosare si acte si avize, de controlul a zeci de institutii ale statului, de mii de oameni implicati, de o lucrare de 10 milioane euro. Nimeni nu se joaca cu asa ceva…..E mult de lucru”, a spus Horia Şulea, şi a postat şi nişte fotografii cu oameni şi utilaje care lucrează pe şantier (Foto).

Facebook HPS Centura

Consiliul Judeţean Cluj este autoritatea care a emis un Certificat de Urbanism pentru această centură anul trecut. Forul judeţean a susţinut, răspunzând unei solicitări ZIUA de CLUJ, pe acestă temă, că nu i s-a solicitat până în prezent emiterea unei autorizaţii de construire.

Până în prezent nu s-a solicitat eliberarea autorizaţiei de construire, deşi competenţa emiterii autorizaţiei de construire revine, potrivit prevederilor legale în vigoare, Consiliului Judeţean Cluj, fiind vorba de un teren situat pe două teritorii administrative, respectiv comuna Floreşti şi municipiul Cluj-Napoca, prin urmare nu cunoaştem stadiul demersurilor făcute de către Primăria Floreşti”, se arată în răspunsul oficial primit de ziarul nostru de la CJ Cluj.

Şi totuşi, cum se lucrează fără autorizaţie de construire?

Contactat de ZIUA de CLUJ, primarul Floreştiului, Horia Şulea a spus că totul se întâmplă conform legii, că este un proiect integrat, care cuprinde mai multe aspecte care concură şi duc la şoseaua de centură. „Printre acestea este şi problema legată de exproprieri, care s-a încheiat, oamenii o să primească banii, iar după aceea se depun documentele pentru autorizarea integrată”, a declarat Horia Şulea.

Potrivit primarului, asul său din mânecă în acest caz este Ordonanţa de Urgenţă dată recent de guvernul Cioloş, pentru urgentarea unor proiecte de construcţii de autostrăzi, drumuri naţionale şi centuri de ocolire, care prevede schimbări în procedura de autorizare a acestor drumuri. În opinia primarului, centura de Sud se încadrează în categoria acestor drumuri care au proceduri mai rapide de autorizare. Forul care eliberază astfel de autorizaţii de construire este Ministerul Transporturilor.

Noua ordonanţă prevede, printre altele că „La cererea beneficiarului proiectului de infrastructură transeuropeană de transport se pot emite autorizaţii de construire pe loturi, secţiuni, sectoare sau obiecte de lucrări, condiţionat de depunerea documentaţiilor tehnice complete însoţite de punctul de vedere al autorităţii competente pentru protecţia mediului/actul administrativ al acesteia, avizele/acordurile prevăzute de certificatul de urbanism sau de avizele/acordurile de principiu/avizele de amplasament favorabile condiţionate aferente, după caz.”

Horia Şulea a mai precizat că a obţinut acordul Ministerului Dezvoltării, condus de clujeanul Vasile Dâncu, pentru co-finanţarea acestei centuri cu suma de 6 milioane de lei şi că a trimis deja la Bucureşti documentaţia pentru accesarea banilor

MATERIAL preluat integral ziuadecj.realitatea.net