Calendarul Alegerilor Prezidentiale. Cand vor vota romanii din strainatate la cele doua tururi
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Constantin Buică a susţinut ieri o conferintă de presă in care a adus câteva precizări legate de votul pentru Alegrile Prezidenţiale din aceasta toamnă.
Potrivit hotărârii de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.
„Ca importanţă pentru acest moment avem hotărârea de Guvern prin care s-a stabilit data alegerilor 10 noiembrie, pentru străinătate este 8-9 şi 10 aşa cum spune legea, fie că este vorba pentru secţia de votare din cadrul misiunilor diplomatice, fie că e vorba de secţiile de votare organizate în afara secţiilor de votare. Şi în ţară avem ziua de 10 noiembrie ca zi a primului tur de scrutin, programul clasic 7:00-21:00, iar în turul al doilea, la fel 24 noiembrie, şi în străinătate 22-23-24. Vom crea un grup de lucru la nivelul AEP în care se vor crea mesajele, toate instrumentele de comunicare astfel încât să ştim că tot ceea ce comunică MAE, Ministerul Românilor de Pretutindeni, misiunile diplomatice şi AEP sunt acceptate şi sunt comunicate în aceeaşi manieră, pentru că dacă până acum niciodată nu s-a ocupat nimeni de a chema şi a ruga aceste instituţii şi ministere să stăm la aceeaşi masă, să facem o campanie de promovare, trebuie să promovăm cât mai mult aceste noutăţi şi la procesul electoral din 10 noiembrie, respectiv 24 să vină cât mai mulţi cetăţeni la vot şi să îşi exprime prin cea mai importantă variantă în străinătate votul prin corespondenţă cât mai mulţi cetăţeni dreptul de vot”, a afirmat Constantin Buică, înr-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul AEP.
„Am primit deja şi primim în continuare, inclusiv astăzi (miercuri – n.r.) am primit solicitări de înfiinţare de secţii de votare în străinătate de la misiunile diplomatice care deja au avut consultare publică cu cetăţenii din statele gazdă, iar pe această cale le comunicăm şi le solicităm misiunilor diplomatice cu care vom avea întâlnire în perioada următoare, aşa cum a solicitat ministrului Afacerilor Externe să pună la dispoziţie şi să îmi faciliteze o întâlnire cu şefii misiunilor diplomatice cel puţin în statele acolo unde au votat cel puţin 1.000 de cetăţeni astfel încât să conştientizăm că în cadrul legii care a fost promulgată ieri şi care va apărea în Monitorul Oficial baza trebuie să fie preînregistrarea pentru a crea secţii de votare”, a completat preşedintele AEP.
Constantin Buică a mai spus că la alegerile prezidenţiale 2019 susţinătorii unui candidat la prezidenţiale pot susţine mai mulţi candidaţi.
„La aceste alegeri susţinătorii unui candidat pentru Preşedintele României poate susţine mai mulţi candidaţi. Începând de la momentul publicării hotărârii de Guvern se puteau strânge semnături pentru susţinerea candidaţilor în competiţia electorală din 10 noiembrie. În vechea lege prevedea că este interzis să semnezi lista de susţinători a mai multor candidaţi, iar acum cadrul lega permite ca un cetăţean să susţină mai mulţi candidaţi, această prevedere intervenind în anul 2015 când la locale un cetăţean cu drept de vot putea susţine mai mulţi candidaţi, la fel în trecut avea interzis, la parlamentare în acelaşi mod şi la europarlamentare în acelaşi mod în acest an s-a putut semna pe listele de susţinători de către un cetăţean cu drept de vot pentru mai mulţi competitori”, a explicat Buică.
Preşedintele AEP a oferit şi un exemplu în acest sens.
„Noi avem aşa o experienţă, un cetăţean din familie vrea să semneze pentru un candidat şi soţul, soţia îi spune că vrea să susţină şi pe celălalt, în acest moment o poate face fără să se certe cu ceilalţi membrii din familie, iar în secţia de votare, în cabina de vot ştie singur ce are de făcut sau la votul prin corespondenţă, deci nu mai este o problemă să te cerţi cu familia că susţii pe un candidat sau altul, dar la vot ştii ce ai de făcut, acolo nu poate să îţi îngrădească nimeni sau să îţi influenţeze în cabină votul”, a conchis Constantin Buică.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea în materie electorală, prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidenţiale 2019 este extins la trei zile, a anunţat şeful statului. Legea introduce, de asemenea, votul prin corespondenţă şi votul electronic.