Ce ne așteaptă în scenariul 4: “Bolnavii de coronavirus asimptomatici și cu forme ușoare vor rămâne acasă!”
România se îndreaptă cu pași repezi spre scenariul 4 de coronavirus, definit de autorități la 2.000 de cazuri confirmate de infecții cu COVID-19.
Mâine sau cel târziu marți, Guvernul va emite o nouă Ordonanță Militară!
Numărul de infecții cu coronavirus a crescut într-un ritm alarmant în România, motiv pentru care autoritățile încep să se pregătească pentru scenariul 4, atunci când vor fi implementate o serie de măsuri suplimentare.
Nelu Tătaru, actualmente ministru al Sănătății, declara în urmă cu o săptămână că se preconizează ca vârful de îmbolnăviri COVID-19 să fie atins în țara noastră în jurul Paștelui.
“Se vorbeşte deja despre un vârf al îmbolnăvirilor în apropierea Paştelui, când se vor întoarce acasă şi mai mulţi români din străinătate. Am putea ajunge, atunci, şi la 7.000 de persoane confirmate pozitiv”, spunea Nelu Tătaru la Digi24, în momentul în care România avea doar 260 de cazuri de coronavirus.
Având în vedere că scenariul 4 se activează în momentul în care este depășit pragul de 2.000 de infecții cu coronavirus, este posibil ca acest scenariu să se desfășoare cu mult timp înainte de sărbătorile pascale.
Noua etapă în care va intra România va presupune regândirea situației, iar asta ar presupune ca bolnavii de coronavirus cu forme ușoare să fie tratați la domiciliu.
“Formele usoare, cei asimptomatici, vor rămâne acasă când vom trece la scenariul 4, când vom avea peste 2000 cazuri. Așa am înțeles de la centru, de la Ministerul Sănătății. În acea perioadă o să mergem noi la bolnavi acasă ca să nu-i mai plimbăm prin societate”, a declarat Carmen Dorobăț, medic primar la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, pentru Digi24.
Așadar, autoritățile române și cadrele medicale au început pregătirile pentru intrarea în scenariul 4 de luptă cu noul coronavirus. Despre scenariul 4 vorbea săptămâna trecută și Alexandru Rafila, şeful Disciplinei de Microbiologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.
”Cu siguranță vom ajunge să avem mai mult de 2000 de cazuri.
Și asta nu se va întâmpla într-un timp foarte lung pentru că, fără să avem prea multe elemente obiective, simțim că se întâmplă ceva în România și, probabil, că în următoarea săptămână o să vedem o creștere rapidă a numărului de cazuri transmise comunitar, cazuri la care nu o să avem o sursă clară a infecției”, a declarat pe 19 martie la Realitatea Plus Alexandru Rafila.
Întrebat despre momentul în care România va atinge pragul de 2.000 de îmbolnăviri, specialistul a spus: ”Nu pot să fac eu o predicție, dar probabil în decurs de o săptămână, 10 zile, probabil”.
Scenariul 4 ar presupune, printre altele, ca sistemul de sănătate să fie copleșit de ritmul alert de îmbolnăviri cu coronavirus. În acest caz, „vom aplica ceea ce vedeți în Italia și Spania”, spunea Nelu Tătaru la Digi24, făcând referire la faptul că doar cazurile grave vor fi tratate în spital, iar restul la domiciliul pacientului.
În ceea ce privește măsurile luate de autorități, măsurile suplimentare în acest scenariu ar fi tot mai puține, pentru că cea mai mare parte a lor a fost deja luată, astfel că statul se va axa mai degrabă pe asigurarea implementării măsurilor luate până acum.
“Situația se va calma peste tot când vom avea un tratament eficace în tratarea infecției și vaccinul care va putea fi disponibil în cantități mari, probabil într-un an, un an jumatate.
Până atunci, vom trăi ca și când avem o epidemie de gripă, iar autoritățile se vor ocupa de reducerea transmiterii virusului”, a spus Alexandru Rafila, pentru Realitatea Plus.