November 25, 2024

CEC Bank va finanţa Centura care va lega Floreştiul de Cluj-Napoca

Comisia de licitaţie pentru finanţarea drumului de ocolire Sud, care va lega Clujul de Floreşti, cu ieşire spre cartierul Mănăştur şi traseu pe deasupra Polus-Metro, a stabilit câştigătorul, împreună cu firma de consultanţă.

Centura Cluj floresti Cec bank

Acesta este CEC Bank, care a avut o ofertă cu o dobândă de 0,3% pe an plus ROBOR, informează Primăria Floreşti. La licitaţie au mai participat Banca Transilvania, BCR şi Raiffeisen Bank. Primarul comunei, Horia Şulea, a apreciat că dobânda la acest credit este una foarte mică.

“Licitaţia se referă la servicii de acordare credit bancar revolving în valoare de maxim 47.672.339 lei, în vederea finanţării obiectivelor de investiţii de interes local. Este vorba de o linie de finanţare ce va fi folosită la realizarea drumului de ocolire pe partea de sud, precum şi la alte investiţii publice.

Bineînţeles, toate acestea pe lângă investiţiile suportate din fonduri europene sau fonduri de la bugetul local. Este un instrument modern, care va greva bugetul anual al comunei cu mult sub nivelul maxim legal de 30%. Din păcate, iată, suntem nevoiţi ca la acest proiect să ne descurcăm pe cont propriu, fără nici un ajutor.

Vorbim de un proiect cu o importanţă nu doar locală sau regională ci chiar şi naţională, fiind vorba totuşi de o rută alternativă la calea de comunicaţie cu Occidentul a României”, a declarat Şulea.

Acest drum este aşteptat de mai mult ani în primul rând de locuitorii Floreştiului, de cei din Cluj-Napoca, dar şi de cei care tranzitează pe Drumul Naţional nr. 1, între Cluj şi Floreşti, această şosea fiind în unele momente ale zilei extrem de aglomerată.

Legat de licitaţia pentru execuţia propriu-zisă a drumului de pe partea de sud, la solicitarea expresă a ofertanţilor,termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit până pe 7 martie, mai informează administraţia comunei Floreşti.

Nu ne dorim să avem contestaţii, aşa că am luat această decizie, pentru ca toate solicitările de clarificări să fie clar şi în timp util rezolvate. Mai bine acum o amânare de două săptămâni, decât mai încolo o contestare ce ne va întârzia mai multe luni!”, a explicat primarul comunei Floreşti.

Şulea a anunţat anul trecut că strict perioada de execuţie a acestui drum ar trebui să fie de şase luni. Depinde însă când va începe efectiv să se lucreze.

Reprezentanţii primăriei vorbesc despre acest proiect încă din 2013, iar drumul ar fi trebuit să fie deja gata anul trecut, în 2015. Primarul Floreştiului a motivat întârzierea în demararea proiectului prin birocraţia excesivă în obţinerea aprobărilor şi prin lipsa sprijinului guvernamental.

Date drum de legătură varianta Sud Floreşti

Drumul, care va porni din strada Tăuţiului şi va face joncţiunea în Cluj Napoca cu Drumul Sfântul Ioan, va avea o lungime de 2,6 km – firul principal, la care se adaugă încă 2 km de bretele.

Drumul de ocolire Sud va avea 11 podeţe şi două poduri, precum şi două giraţii şi 3 intersecţii. Vor fi incluse şi două bretele de legătură cu DN1, una în zona Metro şi una în zona Polus.

Carosabilul va fi de 2x 3,5 m, pe o parte trotuarul va fi de 1,5 metri, iar pe cealaltă parte va fi inclusă şi o pistă de biciclete, lăţimea ansamblului trotuar – pistă de biciclete fiind de 2 m.