Ciprian Veres: “15 ani i-am dedicat gimnasticii si 10 artei, la Cirque du Soleil” (Vezi Selectie Video)
Clujul nu a fost niciodata orasul care sa-i ofere gimnasticii “solul” potrivit obtinerii de performante pe diferite termene de timp, insa a avut norocul chior, exclusiv gratie eforturilor individuale, de a se lauda cand si cand cu cateva “produse”.
Daca memoria nu ne inseala lista este scurta: Vanda Hadarean (n.red. medaliata cu argint olimpic la Barcelona 1992), Oana Ban (campioana olimpica cu echipa la Atena 2004, doua medalii de argint la CM senioare – birna – 2002, echipe – 2003) si Ciprian Veres; sunt cele trei nume de “produse” date gimnasticii romanesti, iar recunoasterea internationala si-au gasit-o imbratisand alte meserii. Vanda Hadarean a ales antrenoratul in Canada, iar Ciprin Veres… arta la Cirque du Soleil.
Daca pentru Vanda Hadarean, cu 4 titluri consecutive de Miss World Fitness 2008, 2009, 2010, 2011, Canada a devenit…casa, Ciprian Veres se incapataneaza sa creada ca si aici, in Romania, in Cluj-Napoca, mai exact, gimnastica are viata, viitor. Inca e optimist!
Mai mult, Ciprian Veres incearca sa ne convinga ca gimnastica poate fi invatata si practicata in Floresti, unde s-a stabilit dupa incheierea activitatii de 10 ani ca artist la Cirque de Soleil.
Nascut pe 19 septembrie 1984 in Cluj-Napoca, la “Stanca”, Ciprian a pasit pentru prima data intr-o sala de gimnastica la doar 4 ani.
“Pana la varsta de 6 ani si un pic m-am jucat de-a gimnastica, insa dupa trei ani de zbenguiala am participat la prima competitie, la Campionatul National de Gimnastica si gazduit de Cluj-Napoca. La 12 ani, legitimat la CSM Cluj, m-am transferat cu dubla legitimare la CSS 1 Timisoara. Cu mine au ales drumul Banatului inca doi colegi. Pot sa va spun ca in Timisoara am gasit conditii bune de antrenament, aici fiind stabilit si lotul national de juniori, cu care m-am si antrenat. In 1999, lotul national de juniori a fost transferat in corpore la Resita, unde mi-am inceput si viata de liceean, la Liceul Sportiv “Traian Vuia”. Antrenamente peste antrenamente timp de 2 ani si la 17 ani am prins echipa pentru Campionatele Europene de Juniori de la Patras (Grecia), unde Nationala s-a clasat pe locul 6, bun prin prisma rezultatelor anterioare: 9 si 12. La individual am castigat medalia de bronz la inele.”
Drumurile sportive l-au adus pe Ciprin Veres in Bucuresti, la CSA Steaua, insa doar pentru un an. De aici, viata lui sportiva avea sa imbrace “echipamentul” artei.
“Nu am fost cooptat in lotul national de seniori si in 2003 am ales sa ma transfer la CSA Steaua, iar un an mai tarziu, in 2004, la Campionatul National de Seniori am obtinut locul 4 la individual, locul 2 la inele si locul 2 cu echipa. In aceasta competitie printre adversarii mei si mai cunoscuti publicului s-au numarat Marius Urzica, Marian Dragulescu, Ioan Suciu si Dan Potra.”
Un prieten mi-a sugerat sa iau in calcul si varianta artei la Cirque du Soleil
Usor dezamagit de lumea sportiva in care isi ducea viata si ingrijorat de ce ii rezerva viitorul in gimnastica, Ciprian Veres a dat curs sfaturilor unui prieten care i-a sugerat sa-si inregistreze video exercitiile la diferitele aparate si sa ia in calcul varianta Cirque du Soleil.
“Un prieten mi-a sugerat in caz ca nu mai vreau sa fac gimnastica sa iau in considerare varinata circului la Cirque du Soleil, in Montreal (Canada). Acolo, la Cirque du Soleil e arta si apoi sport, mi-a spus prietenul. Am realizat un DVD de auditie cu exercitii si elemente de gimanstica, dupa care spre finele lui 2004 am primit contract in spectacolul care avea sa tina 10 ANI (!!!) – “CORTEO”. Durata primului contract a fost pe 2 ani, cu optiune de prelungire la fiecare an. Ajuns in Montreal nu stiam la ce sa ma astept, insa doar dupa 15 minute stiam ca am ajuns intr-un loc bun. M-au luat de la Aeroport si m-au cazat intr-un apartament care era rezidenta artistilor si situat peste drum de studioul Cirque du Soleil.”
15 ani dedicati sportului in Romania si un viitor ca artist in lumea larga ii oferea acum Cirque du Soleil.
” In toamna lui 2004, in luna noiembrie, cand am pus piciorul in Montreal, Cirque du Soleil avea 18 show-uri in lume si in fiecare show evoluau aproximativ 60 de artisti. La acest numar se adaugau alti 300 care se antrenau la sediul din Montreal. Nu mi-am facut vise sau planuri ca voi performa ca artist. Si usor, usor, dupa 10 ani eram tot acolo. Am jucat sau evoluat cum vreti sa o scrieti in peste 3500 de spectacole si in toti acesti 10 ani nu am suferit nicio accidentare majora. Nu am bifat 60 de spectacole, 30 dintre acestea atunci cand am devenit tatic.”
Cirque du Soleil i-a oferit totul: Sotie, Calatorii si Recunostiinta Muncii in bani
Ciprian Veres se considera un tip inspirat in alegerile pe care le-a facut de-a lungul anilor si ne spune ca niciodata nu s-a abatut un centimetru de la drumul ales. Altfel, nu crede ca ar fi reusit.
“Am vrut sa fac gimnastica, am facut. Cand am decis ca este timpul pentru o schimbare am stiut ca Cirque du Soleil este viitorul si asa a si fost. M-am indragostit de o artista si flick-flack-urile mele au dat-o gata abia in 2010, dupa 5 ani de exercitii, cand s-a decis ca ajunge si mi-a raspuns cu un DA la intrebarea daca vrea sa joace in spectacolul meu. Glumesc, spectacolul este al nostru si copilul, o fetita pe nume Sara, s-a nascut la 1 an dupa casatorie. Asa, ca o finala concluzie, Cirque du Soleil mi-a oferit sansa sa ma plimb prin lume: SUA, Japonia, Rusia, Brazilia, Argentina, Chile, Peru, Costa Rica, cea mai frumoasa tara pe care am vizitat-o, si aproape toata Europa. Si o sotie, pe Svetalana Taparkova, din Borisov/Bielorusia.”
Prezentul este cum este, viitorul…?
Proaspat licentiat in sport, la F.E.F.S. Cluj din cadrul U.B.B., Ciprian intentioneaza sa le predea copiilor ce a invatat in cei 15 ani de gimnastica.
“Impreuna cu alti colegi de-ai mei m-am gandit la infiintarea unei scoli de gimnastica, insa in Romania nu avem dezvoltat un sistem privat in sport. Doresc, doresc si iarasi va spun ca doresc sa infiintez o scoala de gimnastica, insa nu stiu daca acest lucru este posibil astazi, maine sau poimaine. Incerc sa-mi fac un rost in tara, in Cluj-Napoca/Floresti, in sport, impreuna cu sotia.”
In aceasta nota nu tocmai optimista privind viitorul gimnasticii s-a incheiat dialogul cu Ciprian Veres.
Dar, intreb si eu, stie cineva cum arata viitorul? Poate nu e dracu’ in persoana!
A consemnat Codin SAMOILA