Comunicat// Comisia de Cultură a Camerei Deputaților a aprobat înființarea Muzeului Ororilor Comunismului
Parlamentarii Partidului Național Liberal au avut inițiativa de omagia memoria celor care și-au riscat vieților și libertatea pentru a lupta împotriva totalitarismului roșu prin înființarea unui Muzeu al Ororilor Comunismului. Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaților a adoptat cu majoritate de voturi această inițiativă.
”Înființarea unui Muzeu al Ororilor Comunismului reprezintă un gest absolut necesar. Comuniștii au impus un regim criminal, care a distrus sute de mii de familii. Comunismul a încercat să distrugă tradițiile democratice românești, precum și atașamentul românilor față de libertate. Comuniștii au înlocuit regimul democratic organizat sub forma monarhiei constituționale parlamentare, consacrat de Constituția din 1923, repusă în vigoare de Regele Mihai I, cu un regim totalitar, care a folosit teroarea drept principal instrument de guvernare. Noi nu avem voie să uităm ceea ce a însemnat comunismul, pentru că cei care uită lecțiile Istoriei sunt nevoiți să le repete. Din aceste motive, avem nevoie de înființarea Muzeului Ororilor Comunismului”, a declarat vicepreședintele PNL, deputatul de Cluj, Adrian Oros.
El a subliniat că adoptarea acestei inițiative în Săptămâna Patimilor are o puternică încărcătură simbolică.
”Adoptarea proiectului de lege referitor la Muzeul Ororilor Comunismului vine într-un context aparte. Creștinii de rit bizantin, ortodocși și greco-catolici, se pregătesc pentru Învierea Domnului, în timp de frații romano-catolici și protestanți se află în Săptămâna Luminată. Însă, de asemenea, ne pregătim pentru un important gest reparatoriu, destinat memoriei unora dintre victimele bolșevismului. În data de 2 iunie, Sfântul Părinte Papa Francisc îi va beatifica, pe Câmpul Libertății de la Blaj, pe cei șapte episcopi greco-catolici morți pentru Credință în temnițele comuniste.
Episcopii greco-catolici au suferit pentru idealul creștin alături de clerici romano-catolici precum Fericiții Vladimir Ghika sau Anton Durcovici, de ortodocși precum Nicolae Steinhardt sau de protestanți precum Richard Wurmbrand. Nu doar ierarhii au dat mărturie în temnițele comuniste, ci și întreaga elită democratică românească de la Iuliu Maniu sau Ion Mihalache până la Gheorghe Brătianu. Muzeul Ororilor Comunismului va trebui să repună în lumină valorile pentru care acești oameni și-au jertfit viețile”, a adăugat deputatul Adrian Oros.
Vicepreședintele PNL a afirmat că cel mai potrivit loc pentru funcționarea acestui muzeu este Palatul Parlamentului. Această clădire a fost concepută de unul dintre cei mai brutali dictatori din Europa, cu prețul unor vieți omenești și cu sacrificiul unui popor întreg care a suportat lipsuri de nedescris pentru ca Ceaușescu să aibă resursele necesare unei asemenea construcții. În numeroase țări care au cunoscut ororile ocupației sovietice au fost deschise muzee similare, de la Cehia până la Ungaria și de la Germania până la Letonia.