November 22, 2024

Cum se manifestă și cum poate fi prevenit noul coronavirus

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România anunță că pneumonia produsă de noul coronavirus (2019-nCoV) este o boală respiratorie acută, al cărei spectru clinic nu este, deocamdată, cunoscut pe deplin. Autoritațile din tara noastră, ca și experții ECDC susțin că, pană în acest moment, pacienții cu acest tip de pneumonie prezintă urmatoarele simptome:

  • Febră (minimum 38 grade Celsius)
  • Tuse
  • Dificultate la respirație – în cazurile mai severe

În ceea ce privește perioada de incubație a bolii, adica timpul de la momentul infectării și pană la apariția primelor semne și simptome de boală, aceasta nu a depasit 14 zile.

Obiceiurile sanatoase limiteaza raspandirea infectiilor:

1.Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde. În cazul în care nu aveți la îndemână apă sau săpun, folosiți o soluție pe baza de alcool. Este recomandat să va spălați pe mâini:

  • După ce ați tușit sau strănut
  • Când îngrijiți o persoană bolnavă
  • Înainte, în timpul și după prepararea alimentelor
  • Înainte de masă
  • Înainte și după folosirea toaletei
  • După ce ați atins sau mângâiat un animal
  • După ce ați dus gunoiul

2. Acoperiți-va gură și nasul cu un șervețel de unică folosință când tușiți și stranutati.  Aruncați șervețel după fiecare utilizare și spălați-va pe mâini. În cazul în care nu aveți la îndemână un șervețel, tușiți sau stranutati în pliul cotului.

3. Evitați pe cât posibil contactul strâns cu persoanele care au febra și tușesc. Mergeți la medic dacă aveți febra, tușiți și aveți dificultăți de respirație.

Cum, cel mai probabil, sursă principala a infecției este de origine animală sunt recomandate și următoarele măsuri de prevenție:

  • Gătiți bine carnea și ouăle, înainte de a le consumă. Trebuie evitat consumul de produse crude de origine animală. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimentele negatite, conform bunelor practici de siguranță a alimentelor.
  • Dacă vizitați piețele din zonele în care există cazuri confirmate de coronavirus, evitați contactul direct neprotejat cu animalele vii
  • Spălați-va bine pe mâini cu apă și săpun după ce ați atins un animal sau produse care provin de la animale. Nu duceți mâna la ochi, nas sau gură după ce ați intrat în contact cu un animal.