November 25, 2024

Delegatia localitatii Slobozia Mare (Republica Moldova) a sosit aseara in Floresti. Vezi imagini de la intalnirea primarilor Horia Sulea si Valentina Carastan!

1 Decembrie va fi sarbatorit alaturi de fratii nostri din Republica Moldova, comuna Slobozia Mare, cele două unitati administrative urmand sa se înfrateasca intr-o simbolică unire. La nivelul comunei Floresti sunt inregistrati ca domiciliati cateva sute de persoane din Republica Moldova, din Basarabia istorica.

delegatie-slobozia-mare-017

Aseara, in jurul orelor 20.00, delegatia localitatii Slobozia Mare, condusa de catre  primarul d-na Valentina Carastan, a sosit in Floresti, mai precis la sediul Primariei, unde a fost intampinata de catre primarul Horia Sulea, viceprimarul Bogdan Pivariu si consilierul local Tatiana Hinteuar.

delegatie-slobozia-mare-023delegatie-slobozia-mare-025delegatie-slobozia-mare-026

Dupa cuvintele de bun venit, cei 39 de membri ai delegatiei localitatii Sloboziei Mari au fost invitati in sala de consiliu local.

delegatie-slobozia-mare-029

Spicuim din declaratiile celor doi primari:

HORIA SULEA – “Bine ati venit acasa, in Romania, in Floresti, stimati locuitori ai localitatii Slobozia Mare. Este un moment de mare incarcatura sufleteascasi si tin sa-i multumesc in mod special doamnei Adela Dehenes, vinovatul de serviciu iar ghilimele vin de de la sine, pentru eforturile depuse in realizarea acestei infratiri. Doamna Adela Dehenes este unul dintre zecile de mii de floresteni nou-veniti si trebuie spus ca bunicul domniei sale, Gheorghe Mare, a fost unul dintre semnatarii ACTULUI de UNIRE de la 1 DECEMBRIE si a facut parte din SFATUL TARII. In fiecare zi suntem obligati sa scriem sau sa rescriem istorie, iar noi miercuri, 1 DECEMBRIE, prin documentul de infratire pe care-l vom semna, sper ca de de scurta durata, incercam sa reparam greselile trecutului. Imnul Romaniei este si al dumneavoastra si nu trebuie sa va reamintesc ca “DESTEAPTA-TE ROMANE” s-a intonat in Basarbia in 1917. Va multumesc ca ati venit si ma bucur ca veti participa maine si poimaine (n.red. miercuri si joi) la manifestarile legate de 1 DECEMBRIE!”

delegatie-slobozia-mare-033delegatie-slobozia-mare-035delegatie-slobozia-mare-037

VALENTINA CARASTAN – “Am venit cu mare drag si abia am asteptat sa ne reintoarcem acasa. In ciuda celor peste 600 de kilometri pe care i-am parcurs drumul mi s-a parut scurt, iar cand am intrat in Ardeal mi-a plans sufletul de bucurie. ESTE ANAPODA CA FRATII SA SE INFRATEASCA. NOI PRECEDEM CE O SA SE INTAMPLE PESTE 2 ANI, MAXIMUM DOI ANI! Cei de pe malul Prutului tinem cursul european, suntem cinstiti, corecti si nu ne dorim decat sa traim intr-o tara si lume normala. Am venit sa ne felicitam si sa fim impreuna de 1 DECEMBRIE. Vreau sa-i multumesc si eu Adelei Dehenes si sotul ei pentru tot ce au facut pentru locuitorii Sloboziei Mari in ultimii trei ani.”

 

ISTORIA LOCALITATII SLOBOZIA MARE  (Wikipedia)

Satul Slobozia Mare a fost menționat documentar în anul 1436. A avut mai multe denumiri: Fîntîna Mare, Bubuiogi, Sărăieni, apoi Sobozia. La 1436 așezarea a fost atestată documentar ca ,,Satul de la Fîntîna Mare”. În domnia lui Ștefan cel Mare satul a ajuns în proprietatea panului Mihail Stăngaciu. Mai tîrziu satul ajunge în posesia logofătului Toader Bubuiog, care îl donează mănăstirii Humor.

harta_de_localizare_moldova_cahul

La începutul secolului XIX, coloniștii veniți de la sud de Dunăre se împrăștie prin sudul Basaabiei ajungînd și la Fîntîna Mare, unde formează colonia Slobozia cu 52 de suflete, conform unor documente din epocă.

Primii coloniști s-au așezat în cele șapte ,,săraie” din vale părasite de către turci. Și astăzi această parte a satului se mai numește Sărăieni. Datorită coloniștilor care s-au stabilit în sat și faptului că ei beneficiau de numeroase scutiri fiscale, așezarea a luat numele de Slobozia Mare.

MONUMENTE ISTORICE – IN 1960 RUSII AU DEMOLAT BISERICA!

Biserica din satul Slobozia Mare s-a construit în anul 1871, în formă de cruce și la fiecare din cele patru extremități se înălțau cîte patru coloane. Era cea mai mare și mai frumoasă biserică dintre Reni și Cahul. Clopotnița bisericii avea cinci clopote: trei clopote mari și două mici. Clopotele mari erau lovite pe rînd, cele mici simultan; sunetul produs de aceste clopote ca o adevarată orchestră se auzea pana la Galați.

În 1960 autoritățile sovietice au demolat biserica!

PERSONALITATI