“Fiii Vechiului Mănăştur” cer Statului Român explicaţii privind preluarea terenului de la Şapca Verde
Avocatul care reprezintă cele circa 100 de familii, care pretind reconstituirea dreptului de proprietate în zona Şapca Verde, de la marginea Clujului a cerut judecătorului să solicite Ministerului de Finanţe explicaţii, legate de proprietatea actuală a terenului.
Tranzacţia din anul 1998 dintre Polus, investitorul centrului comercial din Floreşti şi Agroindustriala a fost anulată de câţiva ani în instanţă şi petenţii vor să ştie ce calitate mai au cele două societăţi prezente şi extrem de active în litigiu.
Conform oradecluj.oradestiri.ro, Fiii Vechiului Mănăştur au solicitat terenul pe care au fost împroprietăriţi veteranii de război, teren luat printr-o manevră de omul de afaceri Arpad Paszkany, sprijinit de Prefectură, în anul 1998, de la USAMV, via Agroindustriala, pe atunci o societate aflată în portofoliul Fondului Proprietăţii de Stat. Tranzacţia s-a anulat în urmă cu 5 ani, iar urmaşii veteranilor de război vor să ştie de ce Statul Român nu a preluat terenul de circa 34 de hectare.
După ce s-au războit până la instanţa supremă, ani buni, pentru anularea tranzacţiei istorice, reprezentanţii firmelor Agroindustriala şi Polus fac acum front comun împotriva urmaşilor veteranilor de război, ridicând în permanenţă solicitări noi în procesul de retrocedare, pentru a trage de timp.
Claudia Drăgan, avocatul membrilor asociaţiei Fiii Vechilor Mănătur a declarat că nu înţelege pasivitatea Statului Român, în ce priveşte preluarea terenului, pe care ar vedea-o doar ca o complicitate cu cercurile de interes din jurul afaceriştilor implicaţi în construcţia complexului comercial. „Statul Român ar putea încasa chiriile pentru complexul comercial, nu înţeleg de ce nu face acest lucru, până la finalizarea litigiului”, a spus Drăgan.
Magistratul Diana Roşu de a Judecătoria Cluj, unde procesul a demarat în anul 2004, a respins toate excepţiile ridicate de părţi, la suplimentul de expertiză şi a dat un nou termen pentru judecarea pricinii. Procesul se judecă deja de 12 ani, exasperând pe urmaşii veteranilor, care se consideră îndreptăţiţi la retrocedarea suprafeţelor de teren pe care le-au deţinut familiile lor.
Împroprietăriţi după război, clujenii au rămas fără terenuri la cooperativizare, întreaga suprafaţă fiind dată în administrare USAMV, pentru culturi experimentale. Printr-o manevră abilă, terenul de 34 de hectare a fost dat de Prefectura Cluj de la USAMV la Agroindustriala, de unde Paszkany l-a cumpărat în anul 1998 la un preţ subevaluat, fără licitaţie, intrând apoi cu buldozerele în culturile experimentale ale cercetătorilor universităţii.
USAMV a renunţat la procesul pentru teren, după ce Paszkany i-a construit o clădire, tranzacţie care a făcut şi obiectul unei cercetări a procurorior DNA. Acum Statul Român a comunicat instanţei de judecată că Fiii Vechiului Mănăştur nu ar fi îndreptăţiţi să primească înapoi terenurile, care ar trebui să reintre în administraţia universităţii.
sursa: oradecluj.oradestiri.ro