November 22, 2024

Guvernul cedează din nou la presiunile transportatorilor și plafonează RCA

In urmă cu șase ani, după ce piața asigurărilor a fost zguduită de două falimente majore, Guvernul lua decizia de a plafona prețurile RCA ca răspuns la protestele transportatorilor. Acum, în 2022, după un nou faliment în piață, Guvernul ia aceeași decizie, în oglindă, tot la presiunile transportatorilor, deși șocul majorării de prețuri pentru șoferi a trecut deja, scrie economica.net.

Foto/ playtech.ro

18 februarie 2022. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune Ministerului Finanțelor plafonarea prețurilor RCA timp de șase luni, deși piața a absorbit încă din octombrie scumpirile-șoc ale RCA. ASF mai propune și alte modificări, precum limitarea comisioanelor brokerilor. Propunerea vine deși ASF a transmis, recent, că nu poate interveni în piața RCA pentru a impune prețuri, în contextul scumpirilor recente, deoarece măsura ar atrage României un infringement.

Mai mulți operatori de asigurări au tras semnale de alarmă vineri, 18 februarie. Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) şi Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) au averizat că măsuri similare luate în urmă cu câţiva ani şi-au dovedit totală lipsa de eficienţă pe termen mediu şi lung.

Consiliul Concurentei a oferit în decembrie 2021 un punct de vedere despre care ar putea fi efectele negative ale plafonării prețurilor la RCA, spunând că această măsură ar destabiliza piața asigurărilor auto, scria Romasig.

De asemenea, Consiliul Concurenței atrăgea atenția și asupra creșterii riscului de ieșire de pe piață a societăților care activează în asigurări auto RCA. În document se menționa o posibilă creștere a tarifelor pentru alte produse de asigurare, tocmai pentru a acoperi pierderile generate de plafonarea prețurilor la RCA, ținând cont că societățile care furnizează asigurări auto au în portofoliu și alte produse de asigurare.

O altă măsură negativă menționată era posibilitatea scăderea calității oferite de societățile de asigurări. Și în cele din urmă demararea unei proceduri de infringement împotriva României. Consiliul Concurenței preciza că o astfel de plafonare nu ar rezolva probleme din piață, ci le-ar putea înrăutăți.

Vineri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spunea că plafonarea preţurilor nu este suficientă pentru a rezolva criza de pe piaţa RCA şi este nevoie de un pachet de mai multe măsuri pentru a fi siguri că, după şase luni, nu vor mai exista aceleaşi probleme.

„Trebuie să găsim un ansamblu de măsuri. Vom vedea dacă acest ansamblu de măsuri ar trebui să includă sau nu plafonarea, dar trebuie să fim siguri că după şase luni vom fi într-o situaţie mai bună. Când vom primi de la Guvern proiectul de act normativ îl vom analiza şi aviza cu celeritate, dar vrem să ne asigurăm că avem un plan care rezolvă problemele din piaţă. Nu cred că o singură măsură, plafonarea sau alta, este suficientă”, a explicat Chiriţoiu, pentru Agerpres.

Citește integral pe economedia.ro