November 25, 2024

Guvernul liberal isi asuma raspunderea pe legea alegerii primarilor in doua tururi. PSD depune motiune de cenzura, iar UDMR o sustine!

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, în debutul ședinței de guvern, că a decis ca guvernul să-și angajeze răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi.

”PNL susține alegerea primarilor cu 50% plus unul din voturile cetățenilor Acum doi ani am inițiat un proiect de lege pentru a transpune voința oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50% plus unul. Proiectul a fost ”parcat” neregulamentar în Parlament la o defunctă Comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea de către plenul Camerei. Ca atare am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi”, a spus Orban.
La finalul ședinței de Guvern, șeful cancelariei premierului, Ionel Dancă, a precizat că în proiectul de lege nu a fost inclusă și schimbarea modului în care sunt aleși președinții de consilii județene.

Dancă a precizat că Guvernul va trimite Parlamentului scrisoarea pentru angajarea răspunderii luni.

”De la instalarea Guvernului, am spus foarte clar că noi facem ceea ce e necesar, corect, democratic și ceea ce își doresc oamenii, nu potentații. Probabil că mulți primari doresc alegeri într-un tur. Pentru a îmbunătăți performanța administrației locale e vital ca primarii să fie aleși de jumătate plus unul din cetățenii dintr-o comunitate locală. Existența unui tur doi presupune negocierea unei majorități în CL care să permită realizarea proiectelor. Ca atare, e vremea să facem ce vor oamenii”, a mai spus premierul Orban.

Reamintim că președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD nu e de acord cu revenirea la alegerea primarilor în două tururi și a amenințat cu o moțiune de cenzură.

Potrivit Constituției, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost aprobată.

Dacă Guvernul nu a fost demis prin moțiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

PSD depune motiune de cenzura. UDMR o sustine!

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, pentru AGERPRES, că formaţiunea sa va vota moţiunea de cenzură, dacă Guvernul Ludovic Orban îşi va angaja răspunderea în parlament în privinţa alegerii primarul în două tururi de scrutin, el adăugând şi că formaţiunea sa nu este interesată de guvernare în acest moment.

„După anunţul premierului, aşteptăm să vină în Parlament cu scrisoarea de angajare a răspunderii şi apoi este obligatoriu să existe o moţiune de cenzură din partea celor care nu sunt de acord nici cu procedura şi nici cu conţinutul procedurii. Noi de la bun început am spus că nimeni nu poate să ne ceară ceva care este împotriva intereselor comunităţii. Deci, noi nu am susţinut alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi am spus că vom face tot ce ne stă în putinţă prin mijloacele parlamentare de a nu schimba regulile jocului în 2020, cu câteva luni înainte de alegerile locale. De aceea, în cazul angajării, singura posibilitate să nu intre în vigoare legea este dărâmarea guvernului şi asta se poate face prin moţiune de cenzură. Din punctul nostru de vedere, va fi o moţiune de cenzură şi vom vota moţiunea de cenzură în momentul când va fi dezbătută în Parlament şi votată. Nu există nicio supărare, nu suntem în conflict cu nimeni, poziţia noastră era cunoscută şi în momentul în care am semnat acel acord de susţinere a Guvernului PNL”, a spus Kelemen Hunor.

El a adăugat că a avut o discuţie telefonică cu premierul înainte de şedinţa de guvern.

„Pe mine m-a sunat Ludovic Orban, am vorbit cu el înainte de a începe şedinţa de guvern. Mi-a zis ce urmează să facă, eu i-am spus că am înţeles şi i-am spus că dacă va exista posibilitatea să depunem o moţiune de cenzură, vom depune şi vom şi vota. Asta este viaţa”, a subliniat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a subliniat faptul că, în cazul demiterii Guvernului Orban, probabil că tot PNL va forma viitorul guvern, subliniind faptul că UDMR nu este interesată de guvernare.

„Dacă pică guvernul, se deschide procedura constituţională spre alegerile anticipate, dar până la alegerile anticipate mai e mult de mers. (…) Următorul guvern îl va face acel premier pe care îl va desemna preşedintele. Pe noi nu ne interesează în acest moment guvernarea. Bănuiesc că va fi tot guvern liberal. Dacă trece… Eu nu ştiu dacă trece. Deşi eu nu merg aşa departe şi nu vreau să fac speculaţii. În acest moment eu vorbesc despre primul pas. În cazul angajării răspunderii, primul pas este moţiunea de cenzură. Dacă trece moţiunea de cenzură, sigur, se deschide o altă procedură, dar atunci trebuie să discutăm despre acest lucru. Mingea va fi pe terenul preşedintelui, nu pe terenul partidelor politice”, a conchis preşedintele UDMR.