November 24, 2024

Încă un ministru promite construirea Spitalului Regional de Urgență Florești/Cluj!

Ministrul Sănătății, clujeanul Patriciu Andrei Achimaş-Cadariu, a subliniat, la interviurile DC News Live, că dorește ca demararea construcției celor trei spitale regionale să constituie una dintre prioritățile mandatului său.

patriciu_achimas_cadariu_73644400

Cele trei spitale regionale vor fi construite la Craiova, Iași și Florești/Cluj cu finanțare prin Programul Operațional Regional, urmând a fi aproape identice, fiecare având un buget de 100 milioane euro.

“Ne concentrăm pe finalizarea studiilor de fezabilitate la cele trei spitale regionale. Acestea își vor găsi locul în acest plan general de Sănătate. Vor fi finanțate din fonduri europene. Sarcina noastră este să finalizăm studiile de fezabilitate”, a afirmat Patriciu Andrei Achimaş-Cadariu.

Întrebat dacă are vreun plan în ceea ce privește personalul din cele trei spitale regionale, ministrul Sănătății a zis: “Firește că apare întrebarea: cine le va popula? În condițiile în care în acele localități: Iași, Craiova și Cluj există spitale județene, nu ar fi mai bine ca acel personal să fie transferat către spitalele regionale? Se pare că aceasta ar fi soluția optimă”

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj ar urma sa fie construit pe un teren de 15 hectare în comuna Floreşti, de lângă Cluj-Napoca.

teren-680x365 spital regional floresti

Proiectul de construire a unui spital regional de urgenţă a fost lansat în mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj al liberalului Marius Nicoară, începând din 2004, fiind vorba de o unitate care să deservească judeţele din Regiunea de Nord-Vest.

CJ Cluj a identificat atunci un teren pentru acest spital în zona Câmpeneşti, aparţinând comunei Apahida, situată în estul municipiului Cluj-Napoca, dar proiectul nu a fost prins la finanţare din partea Guvernului, valoarea fiind estimată la 150 de milioane de euro.

După 2008, când s-a schimbat conducerea CJ Cluj, noul preşedinte al instituţiei Alin Tise (PDL) a schimbat şi amplasamentul spitalului, în comuna Floreşti, situată în vestul municipiului Cluj-Napoca, dar lipsa finanţării guvernamentale a împiedicat şi de această dată începerea construirii Spitalului Regional de Urgenţă.

Anul trecut, premierul Victor Ponta dădea asigurări, la Cluj, că proiectul Spitalului Regional de Urgenţă este unul “prioritar” pentru Guvern, alături de cele din Iaşi şi Craiova.

Potrivit proiectului, viitorul Spital Regional de Urgenţă Cluj urma să aibă 800 de paturi, 37 de secţii medicale şi să dispună de un heliport.

sursa: dcnews.ro/mediafax.ro