INS// La alimentele de bază, scumpirile sunt de peste 20%/ Pentru ce produse au plătit românii mai mulţi bani
Faţă de luna decembrie a anului anterior (2018), preţul cartofilor a urcat la 21,71%, iar cel al citricelor a înregistrat o creştere de 20,1%. Preţurile au avansat şi în cazul combustibililor şi al tutunului, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.
Pe lângă scumpirile înregistrate în cazul cartofilor (21,71%) şi în cazul portocalelor şi lămâilor (20,01%), INS arată că există şi scăderi ale preţurilor în cazul anumitor produse principale de consum. Ouăle s-au ieftinit cu 7,71% iar fasolea are un preţ mai mic cu 2,18% faţă de finalul anului trecut, potrivit datelor INS.
Pe de altă parte, în iulie preţurile cărnii de porc au crescut cu 0,58%, oule au fost mai scumpe cu 0,64% iar telemeaua a înregistrat o scumpire de 0,55%, mai arată analiza INS.
Scumpiri au fost înregistrate şi în cazul serviciillor de transport aerian, acestea mărindu-şi preţurile cu 9,26% în iulie, raportat la iulie.
Raportat la sfârşitul anului trecut, serviciile de apă şi cele de salubritate au crescut cu 4,77%, abonamentele de televiziune au înregistrat un avans de 3,18% iar serviciile de telefonie s-au scumpit cu 5,66%, conform studiului INS.