November 22, 2024

Jaful secolului în România!/Jurnalist: Prostie? Necunoaștere? Cârdășie?

În timp ce atenția publică este îndreptată spre probleme mărunte, în România de la 1 ianuarie se pregătește jaful secolului. Cine nu-și schimbă contractul de furnizare a energiei electrice până la 1 ianuarie va plăti facturi cu până la 30% mai mari. Nu s-a făcut nicio campanie de informare în acest sens, iar pe site-urile companiilor (eu am încercat la Enel, poate la alții o fi mai simplu) procedurile de schimbare a contractului sunt făcute special pentru a renunța, scrie jurnalistul Adrian Bărbulescu pe Facebook.

Postarea integrală:

În timp ce atenția publică este îndreptată spre probleme mărunte, în România de la 1 ianuarie se pregătește jaful secolului. Cine nu-și schimbă contractul de furnizare a energiei electrice până la 1 ianuarie va plăti facturi cu până la 30% mai mari. Nu s-a făcut nicio campanie de informare în acest sens, iar pe site-urile companiilor (eu am încercat la Enel, poate la alții o fi mai simplu) procedurile de schimbare a contractului sunt făcute special pentru a renunța. Nu mai vorbesc de site-ul ANRE, care e din secolul trecut. Pentru cei mai bătrâni, care nu știu să lucreze cu computerul, țeapa va fi totală – vor primi facturi umflate.

Televiziunile nu spun nimic despre asta, pentru că au contracte de publicitate cu furnizorii.

Șoricăria cu așa-zisa liberalizare a fost făcută de guvernarea PSD. Dar nici ministrul Energiei, Virgil-Daniel Popescu (PNL) nu face nimic pentru a amâna termenul de intrare în vigoare. Prostie? Necunoaștere? Cârdășie? Toate sunt la fel de grave.

Unii dintre marii furnizori, care sunt și furnizori de ultimă instanță (Enel, CEZ, Electrica, E.ON), au interesul să te țină cât mai mult timp în regim de serviciu universal, dacă ești unul dintre clienții care nu au încheiat un contract pe piața liberă. De ce? Prețurile de serviciu universal cresc de la 1 ianuarie și sunt mult mai mari chiar decât propriile oferte de pe piața liberă. Cu până la 26% mai mari.

Furnizorii de ultimă instanță ar trebui să fie o excepție, nu regulă. Adică, să primești energie de la un furnizor de ultimă instanță doar în situații excepționale, de exemplu atunci când furnizorul tău intră brusc în faliment și tu nu ai apucat să te muți la altă companie. De aceea și prețul pentru serviciul universal poate fi mai mare, însă acesta nu ar trebui acceptat pe o perioadă prea mare. Adică mai mare de o lună, de exemplu.

Însă, beneficiind de bunăvoința Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acești furnizori au început să trimită către clienți oferte pentru servicii universale, punând abia pe ultimul loc varianta încheierii unui contract în regim concurențial. ANRE a emis în ajunul Crăciunului un ordin care prevede că furnizorii de ultimă instanță sunt obligați să transmită clienților casnici odată cu oferta pentru serviciul universal și cel puțin o ofertă concurențială, atât în cursul lunii decembrie 2020, cât și în luna ianuarie 2021.

Adică, în loc să fie obligați să trimită clienților oferte concurențiale și odată cu acestea și prețurile pentru serviciul universal, furnizorii fac invers: trimit oferte pentru serviciul universal, adică preț mare, și odată cu acestea oferte pe piața liberă, la prețuri concurențiale.
Probabil, mulți clienți casnici au primit deja aceste oferte. Cum arată? Sunt scoase în față și puse pe primul loc prețurile pentru servicii universale, îți lasă chiar și opțiunea de a alege alt furnizor de ultimă instanță pentru servicii universale. Abia la urmă amintesc de ofertele concurențiale
Citeste si urmatorul material: Îți schimbi furnizorul de energie? Ce ai de făcut