Legislaţia care schimbă regulile pentru proprietari: Cum se vor factura apa, încălzirea şi canalizarea de la bloc începând de luna viitoare
Asociaţiile de proprietari vor fi o formă juridică de organizare şi reprezentare a intereselor proprietarilor dintr-un imobil, se arată în textul de Lege nr. 196/2018 privind înfiinţarea şi administrarea condomeniilor, care va intra în vigoare pe 28 septembrie.
„Prezenta lege reglementează aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari din cadrul condomeniilor formate din cel puţin trei unităţi de proprietate imobiliară (…).”
Noua lege va aduce mai multe modificări legate de modul în care funcţionează asociaţiile şi vizează şi atribuţiile reprezentanţilor de asociaţii. Potrivit legii nr. 196/2018, asociaţia se va ocupa de contractarea şi facturarea utilităţilor dintr-un imobil.
Un aspect care se va modifica va fi facturarea utilităţilor. Astfel, facturarea individuală va fi permisă numai în condiţiile în care consumul este măsurat cu ajutorul unor contoare avizate din punct de vedere metrologic şi amplasate la branşamentul blocului sau la branşamentul apartamentului.
De asemenea, alimentarea cu apă sau servicii de canalizare vor putea fi contractate individual prin contract de prestare stabilit între furnizor şi proprietarii de locuinţe, fără a mai fi nevoie de realizarea racordurilor individuale.
Însă, cu mai multe condiţii, precum să existe branşamente de alimentare cu apă direct la instalaţiile fiecărui apartament, aceeaşi firmă să furnizeze ambele servicii, toţi proprietarii din bloc să fie fi de acord cu introducerea în contract a unei clauze de întrerupere a alimentării cu apă în caz de neplată a serviciului de canalizare şi toate branşamentele şi contoarele să fie avizate de către furnizorul de servicii.
Potrivit actului normativ, consumatorii de utilităţi publice pot fi de două feluri, colectivi şi individuali. Astfel, consumatorii colectivi vor fi asociaţiile de proprietari şi cei individuali vor fi proprietarii de apartamente.
În cazul în care, instalaţiile sunt racordate la instalaţiile comune ale blocului, utilizatorul va fi asociaţia de proprietari, iar dacă instalaţiile sunt racordate direct la instalaţiile unui apartament, utilizatorul va fi chiar proprietarul acelei locuinţe.
Textul de lege spune că, contractele individuale de facturare vor putea fi încheiate la propunerea furnizorului de servicii şi doar cu acordul tuturor proprietarilor din bloc sau la solicitarea asociaţie de proprietari. Dacă asociaţiile de proprietari solicită încheierea de contracte individuale de facturare, tot acestea vor suporta şi costurile suplimentare generate de facturarea indiviuală a utilităţilor.
Sursa: Ziarul Financiar (zf.ro)