November 23, 2024

Medicii avertizează că vine și în România cea mai infecțioasă tulpină Covid. Care sunt simptomele Kraken

Noua tulpină Covid XBB.1.5, denumită şi Kraken, produce un număr mare de îmbolnăviri în Asia şi SUA şi a ajuns deja şi în mai multe ţări europene.

Varianta nouă produce aşadar un număr mare de îmbolnăviri, dar nu dă neapărat forme grave de boală.

Prof. Dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, spune că doza booster adaptată la varianta Omicron se menţine eficientă şi în cazul acestei noi tulpini a virusului.

“Deocamdată, informaţiile disponibile vin din SUA, există o perspectivă teoretică ce probabil va deveni şi practică, de răspândire a acestei subvariante în Europa şi bineînţeles că la un moment dat şi la noi. Vestea care este cumva mai bună este că, cu toate aceste infecţii, până la momentul de faţă nu s-a observat o modificare semnificativă a numărului de spitalizări şi nici a formelor grave înregistrate, se va vedea cum va evolua în continuare.

Cert este că infectează un număr mare de persoane şi asta în mod deosebit datorită unei mutaţii apărute la un aminoacid care îi permite să pătrundă mai uşor în celule. O altă particularitate a acestei subvariante este aceea că evită o parte din imunitatea post-infecţioasă şi o parte din imunitatea post vaccinală. Se menţine însă până la acest moment eficienţa de evitare a formelor grave de boală pentru doza booster adaptată la omicron”, a explicat prof. dr. Emilian Popovici, într-un interviu acordat News.ro.

Precauţie mai mare în cazul vârstnicilor

Dr. Popovici spune că oamenii peste 65 de ani ar trebui să aibă grijă mai mare în această perioadă de largă circulaţie a virusurilor respiratorii. Şi asta în contextul în care o dublă infecţie, atât cu virusul gripal cât şi cu virusul SARS-CoV-2, poate duce mai uşor la complicaţii severe, mai ales că este vorba despre o categorie de vârstă unde există mai des şi alte boli asociate. 

“Cele două infecţii pot să se succeadă şi pot să fie şi simultane. Sigur că în momentul în care un organism este infectat cu ambele virusuri nu are cum să resimtă această dublă infecţie decât negativ. Simptomele sunt într-o măsură importantă aceleaşi.

Şi durerea de cap, şi durerile musculare, şi cele articulare şi multe alte simptome sunt comune gripei şi SARS-CoV-2. Ce le diferenţiază cel mai clar este testarea SARS-CoV-2 şi testarea pentru virusul gripal dacă se face într-un laborator”, a declarat Emilian Popovici.

Ca mijloace specifice rămân cele două vaccinări, cea gripală care previne gripa şi vaccinarea SARS-CoV-2 cu acest booster adaptat care previne într-o măsură destul de importantă formele grave de boală, a declarat vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

La rândul său, Ştefan Dascălu, cercetător român la Oxford, a explicat pentru News.ro că noua subvariantă Kraken va ajunge cu siguranţă şi în România şi că îngrijorarea provine tocmai din faptul că poate duce la un număr mare de îmbolnăviri şi la o presiune crescută pe sistemul de sănătate.

Noua variantă nu pare însă să ducă la simptome mai severe de boală, a spus Ştefan Dascălu.

“Cu siguranţă, va ajunge şi la noi această variantă. Din perspectivă simptomatologică, nu pare a fi o variantă mai gravă, dar este mult mai infecţioasă, ceea ce practic poate determina creşterea numărului de infecţii respiratorii care se înregistrează acum.

Pe lângă gripă, pe lângă Covidul pe care îl avem în circulaţie acum, această tulpină va cauza un număr sporit de infecţii respiratorii, din acest motiv este îngrijorător”, a explicat cercetătorul român la Oxford.

Ştefan Dascălu spune că va exista o presiune crescută asupra sistemului de sănătate în următoarea perioadă, însă nu crede că vom ajunge din nou la restricţii sau lockdown, aşa cum s-a întâmplat în anii de pandemie.