November 25, 2024

Ministrul Educației propune o nouă restructurare a sistemului de învățământ

Ministrul  Ecaterina Andronescu a propus o nouă structură a sistemului de învățământ, conform căruia clasa pregătitoare (clasa 0) se va numi clasa I, vor fi evaluări naționale la clasele a III-a și a VI-a, clasa a IX-a trece la gimnaziu, iar elevii claselor VII-IX vor avea un consilier de carierăBacalaureatul va avea o nouă probă: ”creativitate, cunoștințe, abilități, aptitudini și atitudini”, potrivit edupedu.ro.

Clasa pregătitoare (clasa 0) se va numi clasa I

Ministrul Educației Ecaterina Andronescu a propus o nouă structură a sistemului de învățământ, iar o primă schimbare va fi redenumirea clasei pregătitoare, aceasta numindu-se ”clasa întâi”.

Clasa întâi este aici ceea ce este azi clasa pregătitoare. Asta pentru că în mentalul colectiv a intrat din păcate cu clasa zero. Ceea ce este total greșit, cum să fie un copil clasa zero?”, a motivat Andronescu propunerea de redenumire a clasei pregătitoare.

Schema prezentată ca propunere  de ministrul Educației arată că nu va mai exista o clasă pregătitoare, ci elevii intră direct, de la grădiniță, în clasa întâi, la vârsta de 6 ani. Clasele din ciclul primar clasic vor fi, astfel,  I-III, urmând ca la clasa a IV-a elevii să aibă în continuare învățător, dar și profesori la limbile străine.

“Urmează clasele IV – VI, a VI-a fiind echivalentul clasei a V-a de acum, în care introducem şi profesori la discipline precum limbile străine. Urmează o nouă evaluare, la nivelul elementar al competenţelor, iar începând cu clasa a VII-a să avem o consiliere pentru carieră mult mai serioasă decât avem acum, în aşa fel încât copiii să poată alege ceea ce li se potriveşte”, a detaliat ministrul.

Evaluări naționale la clasele a III-a și a VI-a. Clasa a IX-a trece la gimnaziu. Consilier de carieră pentru elevii claselor VII-IX

Evaluările Naționale noi sunt propuse să aibă loc la clasa a III-a (actuala clasă a II-a) și la clasa a VI-a (actuala clasă a V-a). În prezent Evaluările Naționale au loc la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.

Clasa a IX-a nu va mai aparține liceului și trece la gimnaziu, prin redenumirea claselor, iar o altă noutate ar fi apariția unui consilier de carieră în schema de la clasele VII-IX.

Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a va deveni Evaluarea Națională de la clasa a IX-a.

În ceea ce priveşte introducerea unui an suplimentar de pregătire pentru elevii care nu fac faţă examenului de Evaluare naţională, Ecaterina Andronescu a menţionat că acesta este menit să ajute la recuperarea decalajelor.

Cei care nu fac față la Evaluarea Națională propunem să facă un an suplimentar. Nu înseamnă un an de repetenție, neapărat, ci să nu lăsăm pe nimeni să treacă mai departe de acest nivel fără compețentele necesare”, potrivit Ecaterina Andronescu.

Ulterior, vor urma programele de studii liceale şi formare profesională.

Bacalaureatul va avea o nouă probă: ”creativitate, cunoștințe, abilități, aptitudini și atitudini”. Materiile propuse de ministru pentru fiecare tip de Bac, în trei din cele patru tipuri, matematica fiind eliminată

Examenul de bacalaureat pentru studiile teoretice (științe), cel pentru studiile socio-umaniste și cel pentru studii vocaționale va conține proba de ”creativitate, cunoștințe, abilități, aptitudini și atitudini”. Despre această nouă disciplină de examen, ministrul Ecaterina Andronescu a spus în prezentarea sa: “Nu cred că va fi foarte ușor de generat această materie, dar cred că va fi obligatorie, ea va avea caracter de interdisciplinaritate”.

În plus, ministrul propune ca cei care dau Bacalaureat de un anumit tip, să nu poată merge la facultăți de alt tip.

Oricare din aceste formule de Bacalaureat pot fi alese, dar cel care are un Bac vocațional se duce să facă studii superioare în domeniul respectiv, de exemplu”, a mai spus ministrul.

Pentru ruta profesională, elevii vor studia fie 4 ani la liceele tehnologice, după care vor putea susține Bacalaureatul Profesional, numit BAC T, fie un certificat de competențe profesionale pentru studii de 3 ani.

Materiile care se vor da la BAC A1 Bacalaureat pentru studiile de științe, potrivit propunerii ministrului pentru viitoarea lege a educației sunt:

  • Limba română
  • limba străină
  • matematică
  • fizică/chimie/biologie
  • proba de creativitate, cunoștințe, abilități, aptitudini și atitudini

Materiile pentru BAC A2 Bacalaureatul pentru studiile socio-umaniste:

  • Limba română
  • Limbă străină
  • Istorie
  • Filosofie/logică/filosofie
  • probă de creativitate, cunoștințe, abilități, aptitudini și atitudini

Materiile pentru BAC V Bacalaureatul pentru studiile vocaționale:

  • Limba română
  • Limbă străină
  • probă specifică
  • probă de creativitate, cunoștințe, abilități, aptitudini și atitudini

Materiile pentru noul BAC T Bacalaureatul profesional:

  • Limba română
  • Limba străină
  • Științe