November 22, 2024

Ministrul Sanatatii a promis astazi la Cluj: “Spitalul Regional va fi functional din 2023!”

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a participat joi, 26 iulie 2018, la Prefectura Cluj, la prezentarea modelului arhitectural al viitorului Spital Regional care se va construi în localitatea Floreşti. La şedinţa de lucru au mai fost prezenţi ministrul Cercetării, Nicolae Burnete, reprezentanţi ai Băncii Europene, precum și reprezentanții autorităților publice din Regiunea Nord-Vest, informeaza ziuadecj.realitatea.net.

Studiul de fezabilitate va fi depus de către consultanţi la finele lunii august 2018, aplicaţia de finanţare, la Comisia Europeană, în octombrie – noiembrie 2018, iar în 2019 va fi lansată licitaţia de proiectare, contrucţie şi supervizare.

Spitalul Regional are un concept nou, un concept foarte modern chiar şi pentru ţările UE, un concept care presupune împărţirea pe centre, pe anatomii, astfel încât nu va mai exista problema că nu avem paturi libere, ci paturile vor fi flexibile, în funcţie de pacienţii care se vor adresa spitalului şi nevoii deservicii medicale de înaltă performanţă”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Aproape 900 de paturi

Conform planurilor, spitalul are o suprafaţă totală de 120.621 mp, din care cea mai mare parte (aprox. 49.000 mp) pentru servicii medicale şi chirurgicale. Alţi 19.000 mp vor fi destinaţi serviciilor de tratament.

Unitatea medicală ce urmează să fie construită în cea mai mare comună din ţară va dispune de un număr de 849 de paturi de spitalizare continuă şi alte 64 de spitalizare de zi. De asemenea, va fi echipată cu aparatură de înaltă tehnologie care va permite efectuarea de proceduri minim invazive, chiar în cazuri dificile, complexe. Organizarea fluxului de pacienţi în spital va permite creşterea calităţii îngrijirilor, a satisfacţiei pacientului, raţionalizarea resurselor, dar şi dezvoltarea şi optimizarea serviciilor de spitalizare de zi şi a celor ambulatorii.

Noul Spital Regional de Urgenţă Cluj va prelua rolul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi servicii medicale din alte unităţi sanitare.

Investiţie de 500 milioane euro

Costurile totale ale spitalului din Cluj se ridică la suma de 500 de milioane de euro cu TVA, banii fiind alocaţi din fonduri europene, bugetul de stat, iar pentru utilităţi, de la autorităţi locale şi judeţene. Conform ministrului Sănătăţii, în costurile realizării spitalului au fost incluse şi banii necesari reabilitării şi reorganizării clădirilor în care funcţionează, în prezent, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

Bani de la UE

Amintim că Uniunea Europeană acordă fonduri în valoare de 150 de milioane de euro pentru construirea celor trei spitale regionale din România – de la Cluj, Iaşi şi Craiova. Pentru ca această finanţare să rămână valabilă este obligatoriu ca recepţia obiectivelor să fie finalizată până în anul 2023.

Din anul 2017, Ministerul Sănătăţii beneficiază de asistenţă tehnică de la BEI pentru elaborarea documentaţiei pentru studiile de fezabilitate, depunerea Aplicaţiilor de finanţare şi lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor aferente celor trei spitale regionale.

Din luna iunie 2018 a fost aprobată în Ministerul Sănătăţii o structură specifică pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor spitalelor regionale (UIMP).

Paşii următori pentru proiectul Spitalului Regional Cluj:

Studiu de fezabilitate final: august 2018

Primirea documentaţiei specifice şi depunerea Aplicaţiei de finanţare la Comisia Europeană: noiembrie 2018

Lansarea licitaţiei de proiectare: 2019

Lansarea licitaţiei de construcţie şi supervizare: 2020

Finalizare construcţie, echipare, operaţionalizare: decembrie 2023.

Surza: ziuadecj.realitatea.net // https://ziuadecj.realitatea.net/sanatate/ministrul-sanatatii-o-noua-promisiune-spitalul-regional-din-cluj-va-fi-functional-din-2023–176267.html