November 22, 2024

Prefect Prof.dr.ing Gheorghe Ioan Vușcan. Stan și Bran. 2 în 1 (cotidiantr.ro)

Zilele trecute Primăria Florești a primit un răspuns halucinant de la Prefect Prof.dr.ing Gheorghe Ioan Vușcan, un fel de motivare a refuzului de declarare a stării de alertă. Un răspuns cutremurător, care pe de-o parte ne-a făcut să râdem, pe de altă parte ne-a făcut să plângem, dar cu siguranță că ne-a dovedit că prefectul Vușcan, și o spun cu toată responsabilitatea, HABAR NU ARE PE CE LUME TRĂIEȘTE, HABAR NU ARE CARE E SITUAȚIA REALĂ DIN JUDEȚUL ÎN CARE E REPREZENTANTUL GUVERNULUI.

Să le luăm pe rând. În primul rând aflăm că prefectul ia pe bune ceea ce spun cei de la Mediu. Citiți….

des1

Serios….sunt 3 facilități de stocare temporară deșeuri?!?!? Una privată, a Salprest – care practică prețuri imense, de monopol, imposibil de suportat de populație

Una a municipiului, a RADP – unde poate depozita doar municipiul

Una a ADP Gherla – unde depozitează doar Gherla și Dej, unde s-a declarat stare de alertă.

Spațiile de stocare temporară asigură o capacitate suficientă pentru gestionarea deșeurilor din județ…..Serios?!?! Și atunci de ce întregul județ merge cu deșeurile la Oradea?!?!?

Și este normal ca ele să fie utilizate indiferent de zona din care sunt colectate deșeurile….Serios?!?! Întrebați-l pe Emil Boc dacă are aceeași părere. Sau pe Vereș junior ce prețuri practică. Este normal să…?!?!? Ce este cu exprimarea aceasta de lemn….?! Apelând la sinergia faptelor și eludând meandrele concretului – am uitat că Vușcan a fost social democrat ca și autorul frazei de mai sus, Ion Iliescu….

des2 (1)

Serios?!?! Să își depoziteze Floreștiul deșeurile la rampa Salprest, unde sunt prețuri de monopol, care au crescut de peste 10 ori în ultimele 15 luni?! Pe banii cui ?! Sau pe rampa municipiului, care e destinată strict municipiului?!?! De ce, și cum a fost autorizată, aici ar trebui să se întrebe procurorii și să răspundă cei de la Mediu și prefectul….sau pe rampa de la Huedin, parte integrantă din SMID, care însă va fi autorizată după finalizarea SMID, adică în cel mai fericit caz prin 2020….Și tot pentru procurori, întrebare…oare la Huedin depozitează acum cineva?! Legal oare ?!

des3

Habar nu are prefectul Vușcan că o rampă temporară este imposibil de autorizat pentru că încalcă statutul Adi Eco Metropolitan și duce la blocarea proiectului SMID și apoi la rambursarea plăților făcute de UE în acest proiect până acum?! Adică un mizilic de vreo 100 milioane lei ?! Sau știe, dar sună bine pe hârtie să aberăm povești cu pești?!

În loc de asemenea răspunsuri din spatele biroului și într-o sublimă limbă de lemn, poate era mai indicat ca prefectul să găsească vreo soluție reală și practică. Nu să trimită o comună cu 40.000 de oameni la o rampă unde prețul e astronomic, pe o rampă ce va fi autorizată prin 2020 ori pe o rampă unde poate depozita doar municipiul !

Oricum, situația deșeurilor din Florești este una complicată și alarmantă. Operatorul local de salubritate, Quatro Ecco Salub a rămas datoare la rampa temporară privată Salprest, cu aproximativ 200.000 lei, rampa nemaiprimind deșeurile din Florești. Pe de altă parte, Quatro Ecco Salub are de încasat de la Asociațiile de proprietari din Florești în jur de 500.000 de lei. Restanțe. Așa că, firma e pe plus. Dacă și-ar recupera datoriile. Numai că nu e în stare. Mai mult, firma nu are înregistrate ca plătitoare sute de persoane juridice și mii de oameni. Mai departe, cu rampa de la Salprest interzisă, Floreștiul se chinuie să își ducă deșeurile la Oradea. Numai că, la volumul de deșeuri din Floreștio, aferent la 40.000 de oameni, transportul cu mașinile mici ce încarcă deșeurile de la tomberoane este imposibil. Asta întrucât mașinile efectiv nu pot traversa Apusenii încărcate. Iar transbordarea în mașini mai mari, de tonaj mare și puternice….unde să fie făcut?! Primăria Florești a încercat să demareze o platformă proprie de transfer spre autorizare, dar cei de la Mediu s-au opus. Floreștiul e UAT parte din Adi Eco Metropolitan, asocierea de comune pentru care s-a demarat SMID/CMID. Proiect care va fi gata în cel mai bun caz prin 2020. Până atunci, comunele sunt legate de mâini și de picioare. Municipiul și-a realizat o rampă de transfer. Cum, poate ne explică procurorii….pentru că și municipiul e parte integrantă din Adi Eco Metropolitan și încalcă statutul Asociației.  La Florești s-a încercat declararea stării de alertă, care ar fi permis administrației locale o serie de măsuri excepționale, inclusiv crearea unei rampe temporare de transfer, dar Prefectura s-a opus. Deh, să moară liberalii, să trăiască apoliticii social democrați. Până la urmă, primarul Horia Șulea a găsit soluția: una haiducească, dar pragmatică. Tomberoanele sunt golite manual în cupa unui buldoexcavator, care le deșertă într-o mașină de tonaj mare, care merge când se umple direct la Oradea. Stație de transfer manuală și mobilă. Inedit, dar practic!

SURSA: COTIDIANTR.RO – http://www.cotidiantr.ro/prefect-profdring-gheorghe-ioan-vuscan-stan-si-bran-2-in-1-84546.php#.V8fJwFt950u