Protest împotriva construcțiilor imobiliare de anvergură în zona Pădurii Hoia-Baciu
Aproximativ 400 de clujeni au participat sâmbătă dimineata la protestul pentru salvarea Pădurii Hoia, unde “niște” imobiliari plănuiesc să ridice blocuri cu sute de apartamente, peste 800 (!).
Foto: Facebook.com/adi.dohotaru
Protestul a fost organizat și condus de catre ex-deputatul USR Adrian-Octavian Dohotaru..
”Cerem Prefecturii și Primăriei Florești să verifice legalitatea autorizațiilor de construire pentru mai multe ansambluri imobiliare de lângă Pădurea Hoia-Baciu, care însumate trec considerabil de mia de apartamente. Apoi, să facă demersurile necesare pentru anularea autorizațiilor de construire care s-au obținut nerespectând cadrul legal.
Cerem Consiliului Județean, Primăriei Cluj-Napoca, Primăriei Florești și Direcției Silvice să se înțeleagă pentru a instala mai multe bariere de drumul pietruit și lărgit, dar nu numai, pentru a reda pădurea iubitorilor de natură și nu traficului auto de șantier și din viitoare ansambluri imobiliare haotice.
Cerem Direcției Silvice să păzească pădurea și să sancționeze amatorii de sporturi motorizate care nu au dreptul legal să intre prin pădure, dar și să păzească mai bine pădurea pentru a diminua considerabil tăierile ilegale de lemne semnalate periodic. De asemenea, cerem amenajamente silvice specifice unei păduri de protecție, pentru ca tăierile legale să fie diminuate drastic, dacă nu complet.
Cerem primarului Boc, pentru că pădurea e în intravilanul și extravilanul municipiului Cluj-Napoca, să-și respecte angajamentul de a avea în mod real, nu pe hârtie, și de acum încolo o pădure de protecție a zonei metropolitane Cluj, o pădure-parc, deci nu drumuri de șantier și cu siguranță nu drumuri pentru trafic auto. Maimult, cerem ca Pădurea Hoia-Baciu să fie declarată arie naturală protejată după consultări cu specialiști, activiști de mediu și proprietari.
Cerem Prefectului să constituie un grup de lucru pe modelul Tarnița, ca să rezolvăm, ca în cazul lacului, problemele semnalate de societatea civilă.
Vă propunem și vouă, clujenilor, celor peste 10.000 care ați semnat petiția, dar și celor care nu ați semnat-o, să ieșim acum, în al 24-lea ceas, să apărăm pădurea, să cerem autorităților să renunțe la drumul de șantier și pentru trafic auto prin mijlocul ei, să renunțe la dezvoltarea imobiliară haotică”
In urma protestului de sâmbătă, organizatorul Adrian-Octavian Dohotaru a fost anunțat de către poliție că va fi amendat cu până la 15.000 de lei!
Dohotaru a informat pe pagina personală de Facebook că va contesta amenda.
„Am fost câteva sute de clujeni, vreo 400, care am cerut suspendarea autorizațiilor de construire pentru ansamblurile imobiliare de lângă pădure, am cerut bariere la drumul amenajat ilegal, am cerut transformarea pădurii în arie naturală pentru a o conserva cât mai bine, deci fără mii de mașini zilnic din viitoare ansambluri care sperăm să nu fie făcute.
Sincer, din cauza condițiilor meteo nefavorabile când am anunțat evenimentul mă așteptam să fim sub 100, dar s-au purtat măști, s-a păstrat distanța socială, putem fi considerați grupuri distincte la plimbare, de aceea o să contest amenda despre care poliția m-a anunțat că poate fi până în 15.000 de lei.
Nu înțeleg cum un proprietar care a permis drumul ilegal prin pădure ia 4.000 de lei amendă, iar eu mai mult, dar voi contesta amenda. Eu aș fi pus mai mulți administratori la eveniment, haha, să împărțim amenda, dar nu știam cum cu noul facebook. Mulțumiri participanților că au spus un NU hotărât haosului imobiliar din Cluj.”