Sapte primarii vor semna un acord de asociere privind realizarea Proiectului “TRENUL METROPOLITAN”!
Primăria Cluj-Napoca are un proiect extrem de important pentru mobilitatea clujenilor: trenul metropolitan. Singura necunoscută era, până acum, traseul pe care acesta ar urma să circule.
Conform colegilor de la ziuadecj.realitatea.net, primarii din șapte localităţi din județ (municipiul Cluj-Napoca şi comunele Gilău, Floreşti, Baciu, Apahida, Jucu şi Bonţida) vor încheia un acord de asociere privind realizarea în parteneriat a studiilor de prefezabilitate, fezabilitate și impact asupra mediului pentru proiectul trenului metropolitan.
“Unul din obiectivele politicii pentru dezvoltarea infrastructurii de mobilitate și acces prevăzută în Strategia de Dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca 2014-2020 are în vedere o conectare mai bună a orașului în teritoriu către obiectivele administrative, sociale și economice din municipiu, precum și din teritoriul metropolitan către alte județe.
Totodată, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei Metropolitane Cluj prevede, printre altele, asigurarea unor servicii de mobilitate de calitate ridicată pentru populația zonei metropolitane și a unui transport eficient către municipiul Cluj-Napoca din mediul rural.
Dezvoltarea investițiilor în infrastructura feroviară, inclusiv în implementarea unui tren metropolitan în Cluj-Napoca și în localitățile limitrofe, este justificată de faptul că această categorie de transport public în comun de călători este sigură, modernă, rapidă și funcțională.
Trenul urban este un mijloc de transport care circulă atât în interiorul orașului, în regim de distanțe scurte cu opriri dese, cât și în afara lui, în regim de distanțe medii cu stații mai rare, combinând astfel avantajul metroului cu cele ale unui tren regional.
Principalul avantaj al trenului urban este independența față de rețeaua de străzi, deci timpii de deplasare mai scurți și posibilitatea de funcționare pe baza unui orar. Ajută la dezvoltarea durabilă a transportului din zonă prin reducerea autoturismelor şi mijloacelor de transport public urban, şi implicit a poluării produse de aceastea”, se arată în proiectul hotărârii de consiliu local (HCL).
Acordul de asociere între cele șapte primării intră în vigoare de la momentul semnării lui de către toate părţile implicate şi este valabil până la data împlinirii tuturor obligaţiilor asumate.
Potrivit acordului, principala responsabilitate a celor șapte primării este asigurarea finanțării din bugetul propriu sau din alte surse, inclusiv din fonduri europene, a cheltuielilor pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului aferente tronsoanelor de cale ferată și metrou situate pe raza lor teritorială.
“Contribuţia financiară se stabileşte proporţional cu numărul de kilometri de cale ferată/metrou ce străbate și/sau metrou ce străbate teritoriul unității administrativ-teritoriale”, se mai arată în proiectul HCL, în care nu sunt prevăzută însă şi sumele necesare realizării studiilor mai sus menţionate.
În plus, Primăria Cluj-Napoca va derula procedurile de achiziție publică privind contractarea serviciilor de elaborare a studiilor amintite, va asigura finanțarea din bugetul propriu a cheltuielilor legate de serviciile de consultanță în vederea elaborării caietului de sarcini, va face evaluarea ofertelor și recepţia la finalizarea prestării serviciilor, dar și recepționarea documentațiilor tehnice care fac obiectul acordului de asociere.
11 staţii gândite la o primă analiză
La început de noiembrie, ZIUA de CLUJ scria că pentru realizarea trenului metropolitan urmează să se semneze un contractul cu compania națională CFR Călători, să se realizeze stațiile și să fie angajat un operator. 11 stații au fost gândite, la o primă analiză a proiectului: Nădășelu – Suceag – Baciu – Tetarom I – Cluj gară – Cluj zona Clujana – Cluj pod IRA – Cluj Aeroport – Apahida – Jucu – Răscruci. Opririle de pe traseul trenului metropolitan ar urma să fie corelate cu liniile de transport local operate de Compania de Transport Public Cluj-Napoca, iar călătorii să aibă posibilitatea de a achiziționa un bilet unic.
Trenul metropolitan ar pune capăt crizei forţei de muncă în Cluj-Napoca
Pe termen lung, trenul metropolitan ar putea fi extins pe relaţia Huedin – Gherla. În viziunea edilului Clujului, acest lucru ar putea soluţiona criza forţei de muncă din oraş: “Să ai asemenea trenuri rapide care să aducă oamenii care stau mai departe și să îi aduci printr-un tren metropolitan ar fi foarte bine. Aici putem aduce resurse pentru toate meseriile din Cluj, nu numai pentru job-urile bine plătite, de ultimă generație, din IT, dar și pentru job-urile bine plătite din domeniul tehnic.
Avem nevoie și de lăcătuși, și de instalatori, de oameni în construcții. Începe să devină sufocantă problema forței de muncă în zona noastră. Ce facem? Trebuie să aducem forța de muncă din județul nostru, apoi din Transilvania și din toată țara. Înainte de a pleca un om din România, poate face un stop la Cluj și putem să găsim o alternativă pentru un loc de muncă”, a spus Emil Boc, la REALITATEA FM Cluj.
SURSA: ziuadecj.realitatea.net // https://ziuadecj.realitatea.net/administratie/s-a-aflat-traseul-trenului-metropolitan-din-cluj-7-primarii-finanteaza-proiectul–181044.html