November 24, 2024

Se anunta un 2016 dificil pentru dezvoltatorii imobiliari

Programul Prima Casa, care a debutat in 2009 si prin care statul a sprijinit achizitia de locuinte, garantand partial creditele acordate, se apropie de final.

Unele banci au epuizat deja plafonul atribuit, altele sunt pe punctul de a-l epuiza, iar opinia generala este ca programul nu va continua si in 2016.

In contextul cresterii solicitarilor pentru creditele ipotecare, altele decat Prima Casa, acestea avand dobanzi similare cu cele acordate in cadrul programului, se pune firesc intrebarea daca se mai justifica un spijin guvernamental pentru activitatea de creditare imobiliara. Raspunsul venit din partea BNR este ca nu, mai ales ca singurul avantaj al creditului Prima Casa azi, este avansul minim, de numai 5%.

“Este necesara o analizare a utilitatii masurii programului Prima Casa, acordat in conditiile actuale si a contextului in care acesta mai aduce o valoare adaugata superioara vulnerabilitatilor pe care le creeaza”, se arata in cel mai recent Raport al BNR pe 2015 cu privire la stabilitatea financiara.

“Riscurile asociate creditelor acordate prin programul Prima Casa s-ar putea accentua, in eventualitatea cresterii dobanzilor”, se mai arata in raport.

Unele banci au epuizat deja plafonul!

O cercetare de piata efectuata de Economica.net a relevat faptul ca mai multe banci deja nu mai au fonduri. Printre acestea, BCR, Banca Transilvania, ING Bank, CEC Bank si Piraeus Bank, iar alte banci au anuntat ca fondurile lor sunt in curs de epuizare: BRD, UniCredit, Intesa Sanpaolo si Credit Agricole.

Pe de alta parte, Banca Romaneasca si Marfin pot acorda credite pana la sfarsitul anului deoarece au fonduri suficiente. In aceeasi situatie sunt si Raiffeisen Bank, Bancpost si Alpha Bank.

Ce spun reprezentantii Fondului de Garantare?

“FNGCIMM va continua sa acorde garantii in cadrul programului Prima Casa pana la sfarsitul anului, insa sunt finantatori care, din cauza numarului foarte mare de solicitari, au terminat plafonul alocat pe anul 2015 sau sunt pe cale sa-l epuizeze. Cu toate acestea, doisprezece finantatori inca dispun de plafon pentru anul 2015, din cei saptesprezece finantatori participanti in program”, au declarat reprezentantii Fondului.

Din partea Ministerului de Finante nu au venit pana in prezent anunturi cu privire la suplimentarea fondurilor pentru 2015 sau continuarea programului Prima Casa si in 2016.

Intrebarea noastra este ce vor face dezvoltatorii imobiliari in 2016? Isi vor vinde imobilele in RATE, de la cumparatori?

Va reamintim, in urma cu cateva zile Camera deputatilor a adoptat “Proiectul de lege care permite unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii imobilului ipotecat”.

Asociaţia Română a Băncilor apreciază că actul normativ periclitează piaţa creditului imobiliar prin restricţionarea drastică a accesului la finanţare, având efecte şi asupra dezvoltatorilor imobiliari şi sectorului contrucţiilor.

 

Sursa: Economica.net