Starea de Alertă va aduce noi măsuri economice. Concedierile, interzise pentru unii angajaţi
Ionel Dancă, şeful Cancelariei, a anunţat luni, după şedinţa de urgenţă a Executivului, o serie de măsuri economice care vor fi luate începând de vineri 15 mai, când se va institui starea de alertă, printre care şi prelungirea valabilităţii contractelor de muncă pe o lungă perioadă de timp.
„În domeniul muncii, valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungeşte pe perioada stării de alertă precum şi pe o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia, o măsură extrem de importantă pentru a asigura organizarea eficientă a activităţilor de muncă pentru personalul angajat”, a explicat Ionel Dancă.
Perioada stării de alertă se instituie începând cu data de 15 mai, în prezent neştiindu-se pe ce perioadă se va întinde aceasta. Măsura se va aplica îndeosebi bugetarilor, având în vedere că sunt foarte puţine companii private care au întocmit contracte colective de muncă, majoritatea angajatorilor din mediul privat încheind contracte individuale de muncă.
Pentru personalul angajat în instituţiile publice centrale şi locale, dar şi în cadrul companiilor de stat, care au un număr mai mare de 50 de salariaţi, se vor organiza programe individualizate de muncă prin care să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă.
În ce priveşte programul de lucru al angajaţilor care îşi vor relua activitatea, şeful Cancelariei premierului a explicat că acesta va trebui astfel întocmit încât să nu se permită intrarea în acelaşi timp a prea multor angajaţi, aceeaşi măsură fiind luată şi la plecarea de la serviciu.
„În instituţiile publice şi companiile naţionale deţinute de stat, se instituie obligaţia de a organiza programe individualizate de muncă, astfel încât să fie un decalaj de o oră, întins pe o perioadă de 3 ore, între venirea angajaţilor la locul de muncă, la fel procedându-se şi la plecarea de la locul de muncă”, a spus Dancă.
Spre exemplu, unii angajaţi pot veni la locul de munca la ora 8, alţii la ora 9, iar alţii la ora 10, urmând ca la plecare să se păstreze acelaşi decalaj de o oră în funcţie de ora la care au venit. Alte măsuri adoptate luni de Executiv privesc activităţile de comerţ cu amănuntul, şeful Cancelariei precizând că va fi permisă comercializarea produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nonalcoolice, dacă nu se staţionează în acele spaţii.
„Pe perioada stării de alertă se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul în centrele comerciale, cu câteva excepţii: vânzarea de produse electrice şi electrocasnice dacă se asigură livrarea la domiciliu; activitatea operatorilor care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei, fiind întrerupt accesul cu restul centrului”, a mai spus Ionel Dancă. Potrivit acestuia, pe perioada stării de alertă instituţiile publice vor putea angaja personal fără concurs, dar numai pentru o perioadă determinată de 6 luni.
Sursa: adevarul.ro