SUA și aliații discută despre desfășurarea mai multor trupe în Europa de Est
SUA și aliații săi sunt în discuții pentru a desfășura alți mii de soldați în țările NATO din Europa de Est, înainte de orice potențială invazie rusă a Ucrainei, ca dovadă de sprijin în fața agresiunii Moscovei Moscovei, au declarat trei oficiali americani, citați de CNN.
Sursa foto: Facebook / NATO Force Integration Unit in Estonia
Desfășurările – în număr de aproximativ 1.000 de militari din fiecare țară – ar fi similare cu grupurile de luptă avansată staționate în prezent în țările baltice și în Polonia, au declarat doi oficiali ai apărării, potrivit aceleiași surse. Printre țările care iau în considerare să accepte desfășurarea suplimentară de trupe se numără România, Bulgaria și Ungaria, au spus toți cei trei oficiali. Nu au fost luate decizii finale.
SUA și Marea Britanie sunt printre cei care iau în considerare noile desfășurări pre-invazie, dar nu toți cei 30 de membri NATO sunt dispuși să trimită trupe, potrivit unui diplomat european. Prin urmare, SUA se află în discuții pentru a trimite forțe suplimentare pe o bază bilaterală sau, așa cum a descris-o un oficial, ca o „coaliție a celor dispuși”.
Posibilitatea de a desfășura unele forțe mai aproape de granița Rusiei înainte de o invazie marchează o schimbare a de direcție administrației Biden, care anterior se temea de riscul de a provoca și mai mult Moscova. Mișcarea ar putea exploatată de Kremlin ca exemplu de postură agresivă a NATO și să folosească această pretinsă amenințare drept pretext pentru acumulare de forțe de-a lungul frontierelor Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat luni că SUA au pus 8.500 de militari americani în stare de alertă în cazul în care este chemată o forță de răspuns rapid a NATO. Cu toate acestea, marea majoritate a acestor forțe sunt destinate activității susținute de întreaga alianță NATO. SUA și NATO au zeci de mii de alte trupe deja în Europa pe care să le folosească pentru orice desfășurare suplimentară către aliații est-europeni.
Kirby a declarat marți, citat de CNN, că unele trupe sunt, de asemenea, în alertă intensă „doar pentru propriile scopuri ale Statelor Unite, pentru a vedea dacă este nevoie să continuăm să asigurăm pe o bază bilaterală cu unii dintre aliații noștri NATO din Europa”.
Președintele Joe Biden a mai spus marți că „s-ar putea să mute unele dintre aceste trupe într-un termen mai apropiat, doar pentru că este nevoie de timp” și pentru că aliații din Europa de Est ai SUA au „motive de îngrijorare”.
„Când am spus că este iminent, rămâne iminent”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, în cadrul unei conferințe zilnice de marți. „Dar, din nou, nu putem face o predicție despre ce decizie va lua președintele Putin. Suntem încă implicați în discuții și negocieri diplomatice”, a mai precizat ea.